Ex -Yu

Nevakcinisani bi mogli da plaćaju dio troškova liječenja u Sloveniji

Nevakcinisani bi mogli da plaćaju dio troškova liječenja u Sloveniji
Foto: Pixabay/Pexels/Ilustracija | Nevakcinisani bi mogli da plaćaju dio troškova liječenja u Sloveniji

LJUBLJANA - Vlasti u Sloveniji razmatraju mogućnost da nevakcinisani koji završe u bolnici zbog kovida 19 plaćaju dio troškova liječenja, potvrdila je glavni epidemiolog u vladinom savjetu za epidemiju Bojana Beović.

"Na jednoj su strani oni koji su bili odgovorni i primili vakcinu, a na drugoj oni koji se ne žele vakcinisati, a uprkos tome uživaju sve beneficije", rekla je Beovićeva i dodala da zato i dolaze inicijative o novčanoj penalizaciji nevakcinisanih ukoliko završe u bolnici zbog kovid infekcije.

Ona smatra da bi dodatna participacija za nevakcinisane bila pravedno rješenje.

Beovićeva kaže da se ne zalaže za uvođenje obavezne vakcinacije, jer smatra da bi to imalo suprotan učinak i izazvalo javno protivljenje tome.

"Obavezna vakcinacija u Sloveniji bi bila moguća samo ako se za to obezbijedi opšti društveni konsenzus, možda čak putem referenduma", rekla je Beovićeva za Slovenački radio.

Ona smatra da bi poslodavci trebalo da odrede radnicima vakcinaciju kao uslov za rad, ali samo ako za to postoje zakonske mogućnosti.

Slovenačka Vlada je prije dva mjeseca donijela odluku o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida 19 za zaposlene u državnoj upravi, koju je suspendovao Ustavni sud do konačne ocjene o tome da je to u skladu sa Ustavom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije