Ex -Yu

Nevrijeme u Istri, jak jugo u Splitu

Nevrijeme u Istri, jak jugo u Splitu
Foto: Pixabay ilustracija | Nevrijeme u Istri, jak jugo u Splitu

ZAGREB - Obilna kiša na području Rijeke uzrokovala je porast vodostaja Rječine, a jako nevrijeme stiglo je i do centralne Istre, dok udari juga u Splitu dostižu 100 kilometara na čas.

Vodostaj Rječine u Martinovom Selu u 17.40 časova iznosio je 98 centimetara i na snazi su redovne mjere odbrane od poplave, ali je veoma blizu granici na kojoj se proglašavaju vanredne mjere.

Jako nevrijeme oko 19.00 časova stiglo je do Istre, gdje se tokom noći očekuje veća količina kiše, prenose hrvatski mediji.

Udari juga na splitskom području dostižu više od 100 kilometara na čas, a na Biokovu čak i više od 120 kilometara na čas.

Poplavljene su i neke rive. Do 20.00 časova najviše kiše palo je u Cetinskoj krajini i zaleđu Omiša, ali se najviše padavina očekuje tokom naredne noći.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske danas je izdao saopštenje u kome je naveo da će mjestimično biti obilnijih padavina, izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, pa bi tokom vikenda lokalno u planinama i na dijelu Jadrana moglo pasti više od 100 litara po metru kvadratnom.

Meterolozi su naveli da je uz topljenje snijega, te lokalno obilnije padavine, moguć je i znatniji porast vodostaja nekih rijeka.

Mjere odbrane od poplava proglašene i na nekim mjernim stanicama na Kupi i Dobri. U mjestu Kupa na snazi su redovne mjere odbrane od poplave uz vodostaj od 324 centimetra, a nešto ranije danas bile su na snazi i vanredne mjere odbrane od poplave. Na rijeci Dobri uvedene su pripremne mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije