Ex -Yu

"Niko nije očekivao ovakav udar, restriktivne mere bi dale rezultat"

"Niko nije očekivao ovakav udar, restriktivne mere bi dale rezultat"
Foto: Tanjug | "Niko nije očekivao ovakav udar, restriktivne mere bi dale rezultat"

BEOGRAD - Krizni štab će pratiti situaciju i razmatrati da li je potrebno uvesti restriktivnije mere, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je rekla da je bila molba predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se ide na restriktivnije mjere, pošto su svojevremeno već dale dobar rezultat i sigurno bi opet imale rezultat, ali da Krizni štab i vlada, iako se slažu s takvom procjenom, ipak idu na to da se protiv korone bore zajdničkom sviješću i odgovornošću.

"To je kompleksan proces, koji sporije daje rezultate, nego zabrana kretanja, a da li je to pametna odluka ili ne, pokazaće se", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara.

Upitana da da uporedi situaciju u prvom talasu i ovu sada, Brnabić kaže da njoj djeluje da je sada situacija mnogo kompleksnija.

Premijerka kaže da je virus korona iznenadio ne samo Srbiju, nego čitav svijet ovim udarom i eksplozijom brojeva tokom jula i kada je toplo vrijeme.

"Očekivali smo da se zemlje koje su se izborile u martu i aprilu spemaju za drugi talas tokom jesni", dodaje Brnabić.

Ističe da je Srbija među prvima u Evropi uvela najrestriktivnije mjere koje su dale dobre rezutlate i omogućile zdravstvenom sistemu da diše.

Brnabić kaže da je Srbija toliko efikasno suzbila virus da su građani govorili da su mjere suviše restriktivne i da virus nije toliko strašan, zato što nisu imali situaciju kao u Italiji i Španiji.

"Ipak, država nije odgovorna baš za sve i svi kao pojedinci moramo da učestvujemo, jer plašim se šta će biti ponovo na jesen. Ne treba da mislimo da možemo da se okupljamo ako nema policijskog časa i da nema neke naročite opasnosti".

"Voleli bismo da takve mere daju rezultat kao što su dale u Nemačkoj, ali ako ne budu, moraćemo da idemo na restriktivnije mere", rekla je Brabić i dodala da je problem što se sada ponašaju drugačije nego u martu ili aprilu, što usložnjava situaciju.

Kada je riječ o broju ljudi koji su na respiratoru, doktor direktor Infektivne klinike KCS Srbije je rekao da taj broj iznosi, kao i na svim drugim meridijanima, između pet i sedma odsto od svih zaraženih.

"To je kalkulacija koja se pokazala kao tačna", dodao je on.

Kaže da između 10 i 20 odsto zaraženih ima tešku kliničku sliku koja zahtijeva specijalizovane bolnice, terapiju kiseonikom i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije