Ex -Yu

Niko od zaraženih iz splitskog Doma nije životno ugrožen

Niko od zaraženih iz splitskog Doma nije životno ugrožen
Foto: Screenshot | Niko od zaraženih iz splitskog Doma nije životno ugrožen

ZAGREB - Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da niko od štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne kojima je potvrđen virus korona u ovom trenutku nije životno ugrožen i da još nije poznato kako je došlo do pojave virusa u Domu.

"Osim deset pozitivnih ima još nekoliko štićenika koji imaju blaže simptome i niko nije životno ugrožen", rekao je Capak za N1 televiziju.

On je istakao da je prije nekoliko dana bilo febrilnih bolesti među nepokretnim štićenicima s drugog od ukupno tri sprata Doma, pa su epidemiolozi nakon preliminarne snimke situacije na testiranje dali deset briseva i svi su se pokazali pozitivnima na virus korona.

Capak je naveo da je nakon razmatranja situacije sa epidemiolozima, županijskim Zavodom za javno zdravstvo i splitskim KBC-om sinoć zaključeno da je najbolja varijanta da se štićenici sa drugog sparata evakuišu u splitsku bolnicu na Križinama, gdje ima dovoljno prostora za izolirane pacijente.

HRT prenosi da kad je riječ o 10 zaraženih, radi se o starijim polupokretnim osobama. Svi su na respiratorima u bolnici, a stanje im je dobro.

U Split danas dolaze ministar zdravlja Vili Beroš i ministar za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, kao i voditelj epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Iz splitskog Doma za starija lica jutros su 42 lica transportovana u Kliničko-bolnički centar (KBC) Split, a još osmoro će ih biti prebačeno zbog pojave virusa korona u tom domu.

Pročitajte još: U Splitu evakuišu dom za stare, 10 ih pozitivno na virus korona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije