Ex -Yu

Njemački list: EU i SAD za podjelu Kosova, sporazum na ljeto

Njemački list: EU i SAD za podjelu Kosova, sporazum na ljeto
Foto: Ilustracija | Njemački list: EU i SAD za podjelu Kosova, sporazum na ljeto

EU i SAD spremne su da prihvate razmjenu teritorija između Srbije i Kosova, piše njemački dnevnik "Frankfurter rundšau".

Kako navodi listu, u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promjeni granice koji bi stupio na snagu šest mjeseci kasnije.

List konstatuje da raste pritisak na Prištinu i Beograd da se dogovore, ali da i raste opasnost od promjene granica na Balkanu. Navodno je procurio dokument u 17 tačaka, kako tvrdi njemački, list i sadrži i sljedeće:

"Povlačenje nove granice između Albanaca i Srba na sjeveru Kosova i pripajanje Kosovu nekoliko sela iz Srbije pretežno naseljenih Albancima. Grad Kosovska Mitrovica dobio bi poseban status, a za vodosnabdijevanje ključno jezero Gazivode i rudnik Trepča bili bi privatizovani na 99 godina i podijeljeni među stalnim članicama Savjeta bezbjednosti UN. Autoput kroz Srbiju na koridoru 10 bio bi pod međunarodnom zaštitom", između ostalog se navodi u dokumentu koji je navodno procurio, a prenosi njemački Frankfurter Rundšau.

(sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije