Ex -Yu

Njemački list: Hrvatska je kineski igrač u EU

Njemački list: Hrvatska je kineski igrač u EU
Foto: Ilustracija | Njemački list: Hrvatska je kineski igrač u EU

FRANKFURT - Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je veliki članak u kojem tematizuje uspon kineske moći u Evropi, a kao jedan od primjera tog trend navode i činjenicu da kineska državna kompanija gradi Pelješki most.

FAZ ističe da Kina tako stvara zavisnost određenih istočnoevropskih zemalja o sebi, ali da Evropska unija nema odgovarajući odgovor na taj izazov osim da se na njega žali.

FAZ piše da "Peking u dalekim glavnim gradovima poput Atine, Praga i Zagreba ima značajan uticaj", te da se vlade nekih evropskih država, među kojima je i Hrvatska, ponašaju pokorno prema interesima Kine. Podsjeća se da su i 2015. godine Grčka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska uspjele razvodniti službeni stav Evropske unije o situaciji u Južnokineskom moru, u kojem Kina ima granične nesuglasice sa susjedima, a prošle godine je mađarski premijer Viktor Orban odbio potpisati pismo EU u kojem se osuđuju povrede ljudskih prava u Kini.

Ipak, FAZ piše da Kina najveći uticaj ima u Grčkoj - u kojoj je vlasnik luke u Pireju - i u Češkoj, ali i da se povećava uticaj Kine u Hrvatskoj kroz gradnju Pelješkog mosta, što je uznemirilo Evropsku komisiju, koja finansira taj projekt s 85 odsto potrebnih sredstava.

"Činjenica da nijedan evropski koncern nije pobijedio na tenderu za izgradnju mosta, iako se isti finansira evropskim sredstvima je novost", konstatuje njemački list.

"U Briselu rastu brige zbog sve većeg uticaja Kine", piše FAZ i dodaje: "Pelješki most je iz briselske perspektive jedan od najvažnijih saobraćajnih projekata EU, dok ga Kina smatra dijelom svoje inicijative o novom Putu svile."

List u tom kontekstu citira bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Zigmara Gabriela koji je izjavio da je namjera Kine "ponuditi sistemsku alternativu" u odnosu na Zapad.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije