Ex -Yu

Nobilo: Ima osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske

Nobilo: Ima osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske
Foto: Ilustracija | Nobilo: Ima osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske
Tanjug

ZAGREB - Hrvatskoj se može pripisati odgovornost za događaje u logorima u dijelu BiH, nakon presude Haškog tribunala u slučaju Prlić i ostali, kaže poznati zagrebački advokat Anto Nobilo i dodaje da je o tome već razgovarao sa predstavnicima logoraša, ali da konkretni koraci još nisu preduzeti.

Nobilo je gostujući na N1 tv rekao da je sa predstavnicima logoraša načelno dogovorio da će zajedno krenuti u tom pravcu.

"Smatram da se Hrvatskoj može pripisati odgovornost za ono što se događalo u logorima, ali je potrebno prethodno opsežno istraživanje međunarodnog prava i ostalih činjenica", naveo je.

Naveo je i da je potrebno pročitati presudu u slučaju Prlić i ostali, koja je, kaže, veoma obimna.

Nakon toga će se, kako je najavio, ponovo naći sa predstavnicima logoraša i dogovoriti konkretne korake.

Nobilo se složio da se na osnovu presude ne može podići tužba protiv Hrvatske, ali je dodao da je presudom utvrđeno nešto što je nova činjenica u međunarodnom pravu, a to je da su predsjednik države, ministar obrane i načelnik glavnog stožera učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u ratu koji je bio međunarodni i smatram da se stvorio standard operativne kontrole koje međunarodno pravo traži da bi se zločini u jednoj državi mogli pripisati drugoj državi.

"Tu bi činjenicu koristili u tužbama protiv Republike Hrvatske. Osnovno je pitanje može li se ono što se događalo u logorima u BiH pod upravom HVO-a pripisati Republici Hrvatskoj ili ne. Po mom mišljenju - da", rekao je Nobilo.

Da bi država bila odgovorna mora imati operativnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine, a pošto je, podsjeća, tadašnji predsjednik Franjo Tuđman bio u udruženom zločinačkom poduhvatu, taj je uslov ostvaren i može se zaključiti da je Hrvatska imala ne samo opštu kontrolu, nego i konkretnu operativnu kontrolu nad postupcima i osnivanju logora.

Upitan da li po istom osnovu postoji mogućnost da logoraši Hrvatske, koji su bili zatočeni u Srbiji, da pokrenu iste tužbe, Nobilo je odgovorio potvrdno i dodao da mu se čini da su neki logoraši iz Vukovara, već pokreuli neke tužbe u Srbiji.

Svako ko je kršio međunarodno pravo mora da odgovara, kazao je Nobilo.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije