Ex -Yu

Nove hrvatske riječi: "Zaključavanje" bi moglo postati "društvostaj"

Nove hrvatske riječi: "Zaključavanje" bi moglo postati "društvostaj"
Foto: Image by Dariusz Sankowski from Pixabay | Nove hrvatske riječi: "Zaključavanje" bi moglo postati "društvostaj"

Časopis "Jezik" i Zaklada "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 riječi koje su ušle u uži izbor konkursa za najbolju novu hrvatsku riječ i Nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020., a tri će riječi uskoro biti proglašene najboljima.

Od 19 riječi čak osam njih pokušava zamijeniti strane riječi koje su u vezi s epidemijom Kovida-19.

Za riječ pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za "lockdown" (zaključavanje) društvostaj ili obustavka.

Riječ hihobran predložena je za "sneez protector", pomagalo od plastike i stakla koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju – samoosama.

Za "newsletter" predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećenog sluha riječ rukozborac, za "screenshotati" - preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Umjesto etuija za kartice predložena je nova riječ kartičnik, a riječ šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i Vilijamu Šekspiru.

Na konkurs za najbolju novu hrvatsku riječ pristigle su 244 riječi od 166 predlagaoca.

Riječi je prikupljala i rječnik novih riječi izradila Ljubica Josić, sekretar časopisa "Jezik". Komisija za izbor nove riječi čine: predsjednica Sanda Ham, članovi Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić.

Novčane nagrade za najuspješnije

Komisija je izabrala tri najbolje nove riječi, a rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa "Jezik". Za Dane hrvatskog jezika, sredinom marta, biće saopšteni u medijima.

Javna i svečana dodjela nagrada najuspješnijim tvorbenjacima održavala se uobičajeno u Pakracu ili Lipiku, a na njoj je bilo pedesetak zvanica – ove godine, nažalost, javne dodjele neće biti zbog epidemije.

Najuspješnijim tvorbenjacima pripašće diplome i novčane nagrade. Nagrade će biti nešto manje nego prethodnih godina – 4.000 kuna za prvu najbolju riječ, 2.000 za drugu i 1.000 za treću riječ.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije