Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Novi dokazi, masovne grobnice Jasenovca rasute na 10 km2

Novi dokazi, masovne grobnice Jasenovca rasute na 10 km2
Foto: N.N. | Novi dokazi, masovne grobnice Jasenovca rasute na 10 km2
Tanjug

BEOGRAD -- Aero-snimci područja Jasnovaca, nastali 1945, jedan su od konačnih dokaza, na osnovu kojih će morati da se poveća broj ubijenih u Jasenovcu.

Ti snimci, naime, otkriveni su nedavno u arhivu Edinburga.

To je izjavio profesor dr Gideon Grajf, autor studije o Jasenovcu i jedan od odlikovanih povodom Dan državnosti Srbije

"Jasan je zaključak da je broj ubijenih žrtava u Jasenovcu bio izuzetno veliki. Novi snimci otkrivaju i novu činjenicu, to jest, postojanje mnogo većih masovnih grobnica rasutih na površini od najmanje 10 kvadratnih kilomatara. Ti snimci su jedan od konačnih dokaza na osnovu kojih ćemo, bojim se, morati čak da povećamo broj ubijenih u Jasenovcu sa 700.000 ili 800.000, što su današnje procjene", rekao je Grajf u intervjuu za "Politiku".

Autor monumentalne studije "Jasenovac-Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti", kojeg je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao Zlatnom medaljom za zasluge povodom Dana državnosti Srbije, kaže da ga priznanje ispunjava ponosom, ali napominje da ga prihvata jedno kao kolektivno priznanje.

Kako je objasnio, jedan čovjek nije zaslužan za sve ono što je rezultat orgomnog i požrtvovanog rada na podizanju srpsko-jevrejskog bedema pred revizijom prošlosti.

"Ali, eto, ja sam privilegovan što sam u ime svih primio ovaj zajednični, srpsko-jevrejski orden, za koji se nadam da će njegova replika, na ponos srpsko-jevrejskog bratstva i prijateljstva, naći mjesta i u Muzeju srpske diplomatije", navodi Grajf, ističući da bi mu to mnogo značilo jer ima duboko osjećanje prijateljstva prema srpskom narodu, koje proističe iz njihove zajedničke istorije.

Govoreći o prvoj srpsko-jevrejskoj izložbi o Jasenovcu, koju je prije godinu dana priredio u UN, Grajf kaže da je internacionalizacija pitanja zaštite kulture sjećanja na žrtve Jasenovaca veoma važna, kao i da su važni aktivizam i pomoć progresivnim i antifašističkim snagama u Hrvatskoj da se odupru talasu revizionizma i neoustaštva.

"Veoma je važno da se osnaži saradnja svih progresivnih snaga na zaustavljanju tog opasnog neoustaškog trenda u Hrvatskoj, koji može da ohrabri neonacističke pokrete i grupacije i u drugim zemljama", rekao je Grajf.

Prema njegovim riječima, svijetu je potreban holivudski film o Jasenovcu koji treba da režira Emir Kusturica. "Moje iskustvo sa Laslom Nemešom, koji je snimio holivudski film 'Šaulov sin', baziran na mojoj knjizi o zonderkomandosima, nagradjen je Oskarom. Osjećam da bi 'Jasenovac - Aušvic Balkana' mogao, takodje, da osvoji Oskara. Ja sam tu da pomognem da takav film bude snimljen", kazao je profesor dr Gideo Grajf.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije