Ex -Yu

Novi hibridni napad: Lažna Greta Tunberg razgovarala sa Zoranom Zaevim

Novi hibridni napad: Lažna Greta Tunberg razgovarala sa Zoranom Zaevim
Foto: Tanjug/AP | Novi hibridni napad: Lažna Greta Tunberg razgovarala sa Zoranom Zaevim

SKOPLJE - Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ponovo je bio meta hibridnog napada, ali ovog puta s njim je telefonski razgovarala lažna Greta Tunberg.

Kako prenosi portal A1on iz Sjeverne Makedonije, savjetnik makedonskog premijera za odnose sa javnošću Marjan Zabrčanec izjavio je da je lažna eko-aktivistkinja zakazala i realizovala telefonski razgovor iako im je, dodao je, sve to bilo sumnjivo.

"Prije nekoliko dana otkrili smo hibridni napad na kabinet premijera, pri čemu je bio zloupotrebljen identitet mlade ekološke aktivistkinje Grete Tunberg", rekao je Zabrčanec.

On je kazao da su manipulatori upotrijebili brendirane e-mejl adrese i telefonske brojeve, te da su preko zvaničnog makedonskog predstavništva uspjeli da zakažu i realizuju telefonski razgovor.

Određeni dijelovi razgovora, kaže Zabrčanec, bili su sumnjivi premijeru i njegovim savjetnicima, ali ipak je odlučeno da se razgovar privede kraju kako bi se razotkrio sumnjivi poziv.

"Odmah nakon završetka telefonskog razgovora uradili smo sve provjere verifikacije identiteta sagovornika i danas sa sigurnošću možemo da kažemo da je otkriven hibridni napad na kabinet premijera. Poslije toga stupili smo u kontakt sa porodicom Grete Tundberg i obavijestili ih o svim detaljima, da ćemo objaviti sve to, a oni su odgovorili da su uznemireni zbog takvih vijesti, te da će prijaviti zloupotrebu nadležnim organima. Takođe, rekli su da su zahvalni što ih je makedonska vlada informisala o svemu", objasnio je Zabrčanec.

On je dodao da je ovaj napad bio mnogo sofisticiraniji od slučaja sa ruskim komičarima, ali da je pažljiva komunikacija omogućila da bude razotkriven.

Zaev je takođe prije nekoliko meseci bio meta napada ruskih komičara koji su se lažno predstavili u ime bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, a razgovarali su u više navrata sa makedonskim premijerom prošle i ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije