Ex -Yu

Novi napadi na Srbe povratnike na Kosovu

Novi napadi na Srbe povratnike na Kosovu
Foto: Ilustracija | Novi napadi na Srbe povratnike na Kosovu

PRIŠTINA - Kuća povratnika Žarka Zarića u Ljuboždi kod Istoka, koji se 2017. godine kolektivno sa još 12 porodica vratio na Kosmet, kamenovana je oko ponoći, dok je u Drenovcu kod Kline jutros povrijeđen osamdesetšestogodišnji povratnik Miodrag Stašić, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak samoproglašenog Kosova.

U saopštenju se navodi da se napad na Stašića dogodio na njegovom imanju kada ga je napao komšija Albanac i nanio mu povrede glave.

Oba slučaja su prijavljena policiji, koja je obavila uviđaj.

U saopštenju se navodi da su zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak danas posjetili povratnike u Ljuboždi i Drenovcu, koji su im vidno uznemireni rekli da je nastavak napada na njih očigledna namjera da ponovo napuste svoja imanja.

Povratnici iz Istoka poručili su da nije lako živjeti u stalnom strahu i neizvjesnosti ali da ih kamenovanje neće uplašiti, niti pokolebati u namjeri da ostanu na svojoj zemlji, dok povratnici iz Kline poručuju da im je bezbjednost glavni problem i da zbog toga ne mogu da obrađuju svoju zemlju od koje žive.

Pretučeni Stašić je vlasnik 10 hektara zemlje, a komšijama Albancima je ustupio tri hektara zemlje na besplatno korišćenje kako bi njegova porodica mogla nesmetano da obrađuje preostalo imanje.

On je rekao da je život u Drenovcu nemoguć jer povratnike čobani iz Albanije fizički napadaju, uklanjaju ograde sa njihovih imanja, pale traktore i prave drugu štetu na imovini Srba.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić povodom najnovijih napada rekao je da je bezbjednosna situacija na Kosovu vidno pogoršana i da je proces povratka zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu ozbiljno doveden u pitanje.

"Šokantno je saznanje da su nakon jučerašnje pretnje smrću povratniku kod Kline nastavljeni napadi na Srbe povratnike u Istoku i Klini. Pohvalna je efikasna reakcija policije i privođenje osumnjičenih za jučerašnje pretnje smrću povratniku iz Kline, međutim strah i neizvesnost koja je prisutna u srpskoj zajednici ovih dana može nestati jedino ukoliko se svi počinioci krivičnih dela pronađu i kazne u skladu sa zakonom. Mi na tome insistiramo jer je ljudska i moralna obaveza nadležnih institucija da zaštite povratnike kao ranjiviju kategoriju stanovništva", rekao je Jevtić.

On je dodao da je prisustvo zvaničnika Ministarstva za zajednice i povratak u povratničkim sredinama svakodnevno, jer time žele da i nakon niza incidenata ohrabre te ljude da ostanu tu gde su se vratili i da se zalažu da žive u uslovima dostojnih čoveka, navodi se u saopštenju.

U posljednja četiri mjeseca na Kosovu se dogodio 21 incident, na meti su bili Srbi povratnici, ali i oni koji se nikada nisu raseljavali sa svojih imanja.

"Kontinuirani napadi na Srbe povratnike i njihovu imovinu u opštinama Klina i Istok na Kosmetu doveli su do pogoršanja bezbjednosne situacije i ugrozili povratak raseljenih Srba", zaključuje su u saopštenju iz Ministarstvo za zajednice i povratak u privremenoj Vladi Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije