Ex -Yu

Novo nevrijeme zahvatilo Sloveniju, pripremljen zahtjev za međunarodnu pomoć

Novo nevrijeme zahvatilo Sloveniju, pripremljen zahtjev za međunarodnu pomoć
Foto: Tanjug/AP | Novo nevrijeme zahvatilo Sloveniju, pripremljen zahtjev za međunarodnu pomoć

Olujna ćelija kreće se prema jugoistoku Slovenije, trenutno je iznad Ljubljanskog barja, objavila je slovenska agencija ARSO.

"Novo jače nevrijeme zahvatilo Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja te došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja s jačim pljuskovima tokom koje su mogući i jači udari vjetra te tuča ide prema jugoistoku", piše ARSO, prenosi Index.hr.

I dok se ljudi širom zemlje bore da spase živote i imovinu, nove vremenske nepogode prijete da im taj posao dodatno otežaju.

Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i podatak da je Civilna zaštita Slovenije pripremila zahtjev za međunarodnu pomoć u saniranju posljedica katastrofalnih poplava, rekao je danas komandant Civilne zaštite Srećko Šestan.

Šestan je rekao na konferenciji za novinare da će dodatni helikopteri i vojne jedinice biti tražene vojnim kanalima, a oprema i mehanizacija, koja uključuje montažne mostove i mašine, preko Evropskog mehanizma civilne zaštite.

"Ako odgovor ne bude onakav kakav mi želimo, pokušaćemo i kroz bilateralne sporazume", rekao je Šestan na konferenciji za novinare.

On je naveo da pripadnici Civilne zaštite i dalje ne mogu da se probiju do mjesta Črna na Koroškem koje je odsječeno od svijeta.

"I dalje tražimo kopneni prelaz za Črnu. Vazdušna veza funkcioniše i u svakom trenutku imamo na raspolaganju šest vojnih i policijskih helikoptera", rekao je Šestan, prenosi Srna.

On je dodao da su danas nastavili iz helikoptera da izbacaju betonske blokove kako bi sanirali oštećeni nasip na Muri i da su blokirali curenje.

Težište poplave u Sloveniji pomjerilo se u Pomurje, nakon što je rijeka Mura jutros počela da raste. Trenutno je zabilježem rekordan protok od 1.450 metara kubnih u sekundi. Poplavljena su i područja u blizini ušća Save u Krku.

Rijeka Sava trenutno opada, ali i dalje ima veliki protok. Protok Krke se stabilizovao, ali je oticanje usporeno zbog visokog nivoa Save na ušću ovih rijeka.

U drugim dijelovima zemlje rijeke se vraćaju u svoja korita, ali bi usljed novog nevremena bujični potoci ponovo mogli da rastu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije