Ex -Yu

Obilježavanje Dana državnosti, ceremonija u Orašcu

Obilježavanje Dana državnosti, ceremonija u Orašcu
Foto: Tanjug | Obilježavanje Dana državnosti, ceremonija u Orašcu

ORAŠAC - Srbija obilježava Sretenje - Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.

Centralna državna ceremonija, koju predvodi predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabcih, održava se u Orašcu, mjestu u kojem je ustanak podignut pod vođstvom Karađorđa Petrovića.

Ceremoniji obilježavanja prisustvuju i građani koji nose zastave Srbije, ministri Jandranka Joksimović, Nenad Popović, Branko Ružić, Aleksandar Antić i Zoran Ðorđević, predsjednica i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i Radovan Višković, predstavnici Vojske Srbije, ambasada i diplomatskog kora, sveštenstvo.

Ana Brnabić i Željka Cvijanović položiće lovorov vijenac na spomenik Karađorđu u Memrojialnom kompleksu Orašac, a prije toga vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom služi pomen Karađorđu i ustanicima.

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Ðorđem Petrovićem - Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti poslije viševekovne otomanske vlasti.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo cijelu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovijekovne države.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Dan uoči obilježavanja Dana državnosti, izvedena je počasna artiljerijska paljba u Beogradu, na Savskoj terasi na Kalemegdanu.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obilježava od 2002. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije