Ex -Yu

Objavljena posebna pravila za ulazak stranaca u Hrvatsku

Objavljena posebna pravila za ulazak stranaca u Hrvatsku
Foto: Tanjug/AP | Objavljena posebna pravila za ulazak stranaca u Hrvatsku
N.N.

ZAGREB - Hrvatska je otvorila granice za svoje državljane, a stranci mogu da uđu pod određenim uslovima i na granici moraju dokumentacijom da dokažu svrhu svog boravka.

U okvru popuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog virusa korona, odlukom Nacionalnog štaba civilne zaštite od 9. maja hrvatski državljani smiju da napuštaju zemlju i vraćaju se u nju bez obavezne samoizolacije od 14 dana, uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Oni će na granici dobiti letak HZJZ o tome kako treba da se ponašaju narednih 14 dana, a preporučuje se da u tom period ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline i da van kuće obavljaju samo neodložne poslove.

Navedeno važi i za strane državljane kojima se pod posebnim, strožim uslovima, dopušta ulazak u Hrvatsku, iako je i za njih ukinuta obavezna mjera kućne samoizolacije.

Uprkos preporukama Nacionalnog štaba civilne zaštite, i dalje postoje nejasnoće oko procedure ulaska stranih državljana u zemlju, posebno zato što je po donošenju odluke Štaba 9. maja navedeno da se mjere, uz neke izuzetke, odnose na državljane EU i članove njihovih porodica.

Takva odluka bila je opravdana odlukom EU o produženju zabrane ulaska državljanima trećih zemalja do sredine juna.

Prema najnovim podacima, ulazak u Hrvatsku dopušten je svim strancima bez mjera samoizolacije, ali samo ako za to postoje poslovni razlozi ili ekonomski interesi. Da bi mogli da uđu, moraju da posjeduju valjanu dokumentaciju kojom to dokazuju graničnoj policiji.

Među izuzetke kojima je odobren ulazak, poput zdravstvenih radnika, prevoznika robe, diplomata ili putnika u tranzitu, navedene su i osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga ili su vlasnici nekretnina ili plovila u Hrvatskoj, kao i članovi njihovih porodica.

Šef službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP Tomislav Kufner rekao je nedavno za HRT da stranci koji žele da uđu u Hrvatsku iz turističkih razloga, moraju da policijskim službenicima na granici pokažu rezervaciju smještaja, jer u protivnom neće moći da uđu.

Kako je ranije objašnjeno, o ulasku stranaca u Hrvatsku na graničnim prelazima odlučuje granična policija u skladu s uputstvima i propisanim epidemiološkim mjerama. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović apelovao je na strance da se, ako nisu sigurni imaju li opravdan razlog za ulazak, da se o tome unaprijed informišu putem mejla uprave za granice ([email protected]).

(B92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije