Ex -Yu

Obrazloženje presude Marjanoviću: Nije izvršio savršen zločin, već teško ubistvo

Obrazloženje presude Marjanoviću: Nije izvršio savršen zločin, već teško ubistvo
Foto: Tanjug/Sava Radovanovic | Obrazloženje presude Marjanoviću: Nije izvršio savršen zločin, već teško ubistvo

BEOGRAD - Zoran Marjanović osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na 40 godina zatvora za svirepo ubistvo supruge Jelene Marjanović, a u obrazloženju presude navedeno je da on nije izvršio savršen zločin, već teško ubistvo.

Prema pisanju srpskih medija, Marjanović bi kaznu mogao da služi u KPZ Požega, odnosno u "Zabeli". 

Tako bi "pod istim krovom" bio sa najozloglašenijim robijašima među kojima su Milorad Ulemek Legija, Sreten Jocić, potom Miloš Simović, Sretko Kalinić I drugi koji se nalaze u posebnom odjeljenju koje je nazvano - "Alkatraz".

"Zoran Marjanović nije izvršio savršen zločin, on je izvršio teško ubistvo. Sudsko veće je čvrsto uvereno da je on izvršio ubistvo svoje supruge na svirep i podmukao način", rekla je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća sudija Jelena Škulić, napominjući da je presuda donijeta jednoglasno.

Detaljno obrazlažući presudu Škulić je navela da je sud utvrdio da su tog dana Jelena i Zoran zajedno sa kćerkom došli na nasip, nakon čega je Jelena započela trčanje, dok su Zoran i njihova kćerka otišli da šetaju.

Kako je rekla, Zoran je tada namjerno isključio telefon i krenuo za Jelenom, nakon čega je sustigao, namamio je u kanal i tupim predmetom joj nanio više povreda u predjelu glave.

Na osnovu povreda i dokaza sa lica mjesta, kao što su Jelenine patike, gumica za kosu i pramen kose, dokazano je da je ona bježala od ubice i pokušala da se spasi.

Škulić je rekla da su apsurdni navodi odbrane da je Jelenu napao nepoznati čovjek, jer je nemoguće da Zoran nije čuo i vidio svoju suprugu u tom trenutku.

Takođe, svjedok je potvrdio da je vidio na nasipu muškarca i ženu koji su bili obučeni isto kao Jelena i Zoran tog dana.

Sud smatra da je Zoran prijavom Jeleninog nestanka policiji htio da prikrije zločin, te da je tada simulirao zabrinutost i da je Jelenu oslovljavao sa majka, a ne imenom ili suprugom.

Škulić je osporila navode odbrane da je ubica neka treća osoba, jer ta osoba nije znala da će Jelena sama krenuti da trči baš po nasipu u Borči, jer su prethodno bili na Labudovom jezeru od kog su odustali zbog gužve, što dokazuje da je samo on znao gdje će se ona nalaziti u tom trenutku.

Takođe, vještaci su tokom suđenja rekli da je ubica imao jake emocije prema oštećenoj, kada se uzmu u obzir način i intenzitet povreda.

Škulić je posebno naglasila da je jedino na Zoranovim pantalonama nađeno blato istog sastava kao iz kanala u kom je Jelena ubijena, dok njegov otac i brat nisu imali blato, a takođe su učestvovali u potrazi za Jelenom.

Sudija je detaljno obrazložila da se blato koje je pronađeno na Zoranovim pantalonama poklapa jedino sa blatom iz kanala u kom je ubijena Jelena, dok se ne poklapa sa blatom sa nasipa i oko nasipa.

Marjanović je, kako je rekla Škulić, od početka suđenja tvrdio da se nije spuštao do kanala i da nije silazio sa nasipa.

Nedostatak krvi na Zoranovoj odjeći sud pravda činjenicom da je Zoran po dolasku na nasip imao dugačku crnu jaknu, koju je kad se vratio iz policije promijenio u kraću crnu jaknu, što se takođe vidi na slikama.

Škulić je rekla i da su vještaci utvrdili da je krvavi trag relativno svjež i da je nastao kapanjem sa predmeta ili sa osobe, što osporava tvrdnje odbrane da je nastao u februaru.

Marjanoviću je nakon izricanja presude određen pritvor zbog uznemirenja javnosti, koji može trajati do upućivanja na izvršenje kazne.

On je od početka suđenja tvrdio da nije ubio svoju suprugu, ali je odbio da odgovara na pitanja tužilaštva tokom suđenja.

Marjanović se od 12. juna 2018. branio sa slobode, pošto mu je tada Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 mjeseci.

Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

I prije toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Prije hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, a učestvovao je i u jednom televizijskom rijaliti programu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije