Ex -Yu

Obustavljen postupak protiv veterana koji je razbijao ćirilične ploče

Obustavljen postupak protiv veterana koji je razbijao ćirilične ploče
Foto: Ilustracija | Obustavljen postupak protiv veterana koji je razbijao ćirilične ploče

ZAGREB - Protiv hrvatskog veterana Marijana Živkovića obustavljen je ponovljeni sudski postupak zbog razbijanja ćiriličnih natpisa na gradskim institucijama, jer je naknadnim veštačenjem utvrđeno da je u trenutku izvršenja krivičnog djela navodno bio neuračunljiv.

To je nakon šest godina suđenja i pet dana uoči zakazanog ročišta, saopštio Živkovićev advokat, prenijela je zagrebačka N1 tv.

Navodi se da je Opštinsko državno tužilaštvo postupak obustavilo nakon sprovedenog novog psihijatrijskog vještačenja u ponovljenom postupku.

Vještačenje je, kako se navodi, potvrdilo rezultate prethodnog vještačenja u ovom slučaju, a po kojem je Marijan Živković u vrijeme počinjenja djela bio neuračunljiv.

"Time je rasprava postala bespredmetna, a Marijan Živković je slobodan čovek", izjavio je njegov advokat Emil Mitrovski.

Mitrovski tvrdi da je Živković u trenutku počinjenja djela bio, kako kaže, "ponesen emocijama mase i nije mogao da upravlja svojim postupcima te da se u slučajevima u kojima vještaci to utvrde uobičajeno više ne raspravlja o meritumu".

Živković smatra da je "pravda pobedila", a Savjet za branitelje Vukovarsko-sremske županije zatražio je ranije obustavu postupka protiv vukovarskog branitelja i oca dvojice sinova poginulih u Domovinskom ratu Marijana Živkovića jer je, kako smatraju, riječ o "protivustavnom i protivzakonitom sudskom progonu".

Protiv Živkovića je vođen ponovljeni postupak zbog razbijanja ćiriličnih ploča na zgradi Policijske uprave u Vukovaru u septembru 2013.

Vukovarski veterani smatrali su da su dvojezične ploče na gradskim institucijama postavljane protivpravno, te da je tadašnji premijer Zoran Milanović to dozvolio uprkos upozorenjima veterana ne samo iz tog, već i iz drugih gradova širom Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije