Ex -Yu

Od 2. maja ulazak u Grčku kao prije pandemije,samo sa pasošem

Od 2. maja ulazak u Grčku kao prije pandemije,samo sa pasošem
Foto: Boboshow/Pixabay | Od 2. maja ulazak u Grčku kao prije pandemije,samo sa pasošem

BEOGRAD - Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić potvrdio je danas da će Grčka, prema najavama zvaničnika te zemlje, od 2. maja ukinuti sva kovid ograničenja za ulazak turista i da će u Grčku moći da se putuje samo sa pasošem, kao i prije pandemije.

To je velika vijest za nas, istakao je Seničić u izjavi za Tanjug i dodao da o istom scenariju razmišljaju i Turska i mnoge druge evropske zemlje, kao i da je Crna Gora već ukinula kovid ograničenja i da se očekuje da vrlo brzo to uradi i Albanija.

Objašnjava da su Grci već ukinuli PLF obrazac koji je ranije bio potreban za ulazak i da sada, osim tog obrasca, još traže kao i prošle sezone potvrdu o vakcinaciji ili preležanom kovidu, ili negativan test.

"Sve kovid mere polako padaju, imamo svaki dan nove zemlje koje ukidaju svoje mere", rekao je Seničić i dodao je već 11 ili 12 evropskih država koje dosta zavise od turizma ukinulo mere, tako da može da se otputuje u njih bez ikakvih posebnih dokumenata.

Kaže da je interesovanje za ljetnju sezonu bilo jako veliko do rata u Ukrajini, kada je počelo da opada, ali da je ponovo povećano zbog ljepšeg vremena i nakon održanog Sajma turizma.

Kako je rekao, aranžmani za uskršnje i prvomajske praznike su uglavnom rasprodati.

Seničić je rekao da će na mnogim turističkim destinacijama izostati veliki broj ruskih i ukrajinskih turista, zbog čega se može čak očekivati i manje spuštanje cena od maja ili juna.

Napomenuo je da, ipak, postoji veliko interesovanje turista iz zapadnoevrpskih zemalja, koji nisu mogli da putuju u prethodne dvije godine, tako da će se tek vidjeti šta će biti sa cijenama.

Seničić je rekao da su cijene turističkih aranžmana u najvećem broju slučajeva skočile između sedam i 12 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kaže da je zbog rata u Ukrajini gorivo dosta poskupilo i da će drumski prevoz poskupiti od pet do sedam odsto, dok će za aviokartu morati da se doplati 20 do 50 evra na čarter linijama.

Seničić, ipak, očekuje da će ova turistička sezona zbog velikog interesovanja biti bolja za 20 do 30 odsto.

Kada je riječ o Grčkoj, Seničić kaže da privatni odnosno apartmanski smještaj nije u velikoj mjeri poskupio i ne očekuje da će doći do poskupljenja.

Dodaje da se može očekivati veća doplata za korišćenje klime, sa pet na možda seda, osam ili 10 evra dnevno, s obzirom da je struje u Grčkoj već poskupila više od 30 odsto.

"U privatnom smještaju neće biti značajnog pomjeranja, s tim što oni koji putuju autobusom mogu da očekuju da plate umjesto, na primjer, 60 evra povratnu kartu do sevjera Grčke da to bude oko 70 evra. Hotelskih gostiju iz Srbije svake godine ima oko 100.000 i tu su cijene skočile do 10 odsto", naveo je Seničić.

Sagovornik Tanjuga kaže da zamjenski vaučeri mogu, na osnovu odluke vlade, da se iskoriste do kraja 2022. godine.

Objasnio je da svi koji žele da iskoriste vaučere treba samo da odu do agencije od koje su ga dobili, ali da ima i agencija koje više ne postoje.

U tom slučaju, treba da se jave osiguravajućoj kući kod koje je garancija putovanja, kao i da ako tu garanciju ne posjeduju kod sebe, mogu da potraže informacije na sajtu turističke agencije ili da se jave turističkoj inspekciji, i onda sa svim dokumentima da se jave nadležnim osiguravačima za isplatu njihovog novca, naveo je on.

Svi koji ne uspiju da iskoriste aranžmane iz bilo kog razloga do kraja godine, mogu od 1. februara 2023. da dobiju novac nazad od turističkih agencija.

"Vaučerima za zamjenska putovanja je obuhvaćeno oko 120.000 putnika, sto znači da je izdato oko 70.000 vaučera, a 50 odsto je iskorišćeno prošle godine. Vjerujem da ćemo najveći broj uspjeti da realizujemo ove godine", rekao je Seničić.

Poručio je građanima sa vaučerima da je najbolji način da dođu do svog novca da ih iskoriste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije