Ex -Yu

Od karcinoma u Srbiji godišnje oboli 36.000 osoba

Od karcinoma u Srbiji godišnje oboli 36.000 osoba
Foto: Ilustracija | Od karcinoma u Srbiji godišnje oboli 36.000 osoba

BEOGRAD - U svim onkološkim centrima u Srbiji povećava se broj pacijenata sa malignim bolestima, a posljednje projekcije pokazuju da u ovoj zemlji godišnje ima 36.000 novooboljelih.

"Večernje novosti"  ističu da je veliki porast oboljelih, vjerovatno, posljedica NATO-bombardovanja

Samo na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije prošle godine je liječeno 12.000 oboljelih od raka, od kojih je 4.000 operisano, dok je primljeno 24.000 ciklusa hemioterapije i čak 88.000 zračenja.

Ovaj list navodi da su svi kapaciteti za hirurgiju, hemio i radio terapiju stalno popunjeni.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić rekla je da su uslovi u kojima se radi apsolutno neprihvatljivi za 21. vijek i za liječenje pacijenata na Institutu.

"Na operaciju se, zahvaljujući naporima hirurga, sada ne čeka duže od nedjelju dana, ali, iako svakog dana u dnevnoj bolnici hemioterapiju dobije više desetina pacijenata, a ponekad i više od 150, na ovu vrstu liječenja se čeka 40 dana", rekla je Grujičićeva.

Ona je navela da na hemoterapiji po 16 pacijenata leži u sobi i da su to ljudi sa poremećenim imunološkim sistemom, te da ako se jedan pacijent zakašlje, svi budu bolesni.

Prema istraživanju "Novosti" u Kragujevcu je broj liječenih posljednjih godina povećan za trećinu, u Prokuplju je za godinu dana udvostručeno davanje hemioterapija, dok se u Pčinjskom okrugu svake godine za pet do 10 odsto poveća broj oboljelih od raka.

Na Odjeljenju onkologije Opšte bolnice u Leskovcu 2011. godine je liječeno 974, a prošle godine 2.055 osoba, u Vranju je za deset godina otvoreno 3.500 onkoloških kartona, a broj onkoloških pacijenata u Kruševcu je u stalnom porastu.

Na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici bolnički se liječi 23.000 ljudi, obavi se 2.400 operacija i ozrači od 2.200 do 2.400 pacijenata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije