Ex -Yu

Odbačena tužba protiv Hrvatske za nadoknadu štete Srbima, Jevrejima i Romima

Odbačena tužba protiv Hrvatske za nadoknadu štete Srbima, Jevrejima i Romima
Foto: Ilustracija | Odbačena tužba protiv Hrvatske za nadoknadu štete Srbima, Jevrejima i Romima

ČIKAGO - Okružni sud u Čikagu odbacio je tužbu u predmetu u kojem se od Hrvatske traži odšteta od 3,5 milijardi dolara za navodno oduzetu imovinu Jevrejima, Srbima i Romima.

Sud u Čikagu nije ulazio u meritum stvari, nego je tužbu u predmetu Lalić i drugi protiv Hrvatske odbacio iz formalnih razloga.

Grupa državljana SAD je u maju 2016. godine od suda zatražila da Hrvatskoj naloži isplatu odštete od 3,5 milijardi dolara za imovinu oduzetu Jevrejima, Srbima i Romima stradalima za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945. godine.

Tužba je odbačena nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Iako je tužba odbačena prije rasprave o meritumu spora, iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske ističu da "Republika Hrvatska nije nasljednica NDH, pa ne može da snosi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene u tom razdoblju".

Američka vlada kritikovala je u avgustu Hrvatsku što nije riješila zahtjeve za vraćanjem imovine oduzete od Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

"Postojeći zakon ne dopušta pojedincima čija je imovina oteta tijekom holokausta da traže odštetu na sudu ako su u međuvremenu promijenili državljanstvo. Vlasnike židovske imovine to pogađa više od drugih", navedeno je u izvještaju Stjet Departmenta o vjerskim slobodama za 2016. godinu. Stejt Department je pozvao Zagreb da ubrza rješavanje tog problema.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije