Ex -Yu

Odbila da joj vakcinišu dijete i zamalo završila u zatvoru

Odbila da joj vakcinišu dijete i zamalo završila u zatvoru
Foto: Ilustracija | Odbila da joj vakcinišu dijete i zamalo završila u zatvoru

SUBOTICA - I pored apela doktora o obaveznoj imunizaciji djece, kao i odluke brojnih vrtića da prilikom upisa traže uvjerenje o primljenoj vakcini, mnogi roditelji i dalje ne žele da vakcinišu svoje dijete.

Zbog toga, rame uz rame, iza rešetaka sa najvećim prestupnicima zamalo se nije našla Subotičanka Maja Milodanović, samohrana majka, koja je odbila da vakciniše trogodišnjeg sina i zbog toga dobila kaznu od 20 dana zatvora.

Prije zatvorske kazne, Milodanovićeva je prema odluci Prekršajnog suda morala da plati 20.000 dinara jer nije vakcinisala dijete. Po njenim riječima, policija je triput dolazila da je hapsi, ali je uspjela da se dogovori sa sudom i da kaznu plati na nekoliko rata.

"Verujte, da sam imala kome da ostavim dete, otišla bih da robijam. Ali, kada su mi policajci rekli da će dete smestiti u dom, dok sam ja u zatvoru, tada sam se uplašila. Molila sam ih da to ne rade i molila sud da mi dozvoli da platim kaznu", priča Maja, inače, student bez stalnih primanja.

"Pre toga nikakvu opomenu nisam dobila, samo poziv za sud, kaznu, a potom i da se ona preinačava u zatvor. To se nekako rešilo, sada se ništa ne dešava, pitanje je šta će biti kada ponovo odemo na sistematski, ne znam da li će me ponovo tužiti", navodi ona.

Na isključiv stav da ne dozvoli da njeno dijete primi MMR vakcinu, Subotičanka se odlučila jer je vidjela efekat prve vakcinacije.

"Dečak je primio samo prvu vakcinu pentaksina i posle nje mu je opao imunitet, stalno je bio bolestan, i onda sam odlučila da potpišem da odbijam vakcinu. Iza svoje odluke stojim i sada", odlučna je ova majka.

"Da su to one stare vakcine, možda bih i dala, ali ovako zaista ne želim. Vakcinisanje treba da bude stvar izbora roditelja, da sam odluči šta želi za svoje dete, a ne da nas ovako kažnjavaju. Time ništa nisu postigli, jer većina nas od te namere neće odustati", navodi ova majka.

Ovaj slučaj nije usamljen. Iako je vakcinacija u Srbiji obavezna i ljekari apeluju da djeca prime sve što je propisano i ukazuju na posljedice, koje mogu biti i fatalne, stavovi roditelja su podjeljeni.

KAZNE

Po novom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ukoliko se odbije obavezna imunizacija, kazne su od 30.000 do 150.000 dinara. Sprečavanje obavezne imunizacije smatra se prekršajem, a ljekari su dužni da obavijeste sanitarnu inspekciju ukoliko roditelji odbiju da vakcinišu dijete.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije