Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Odbrana nudi 1.000 evra kaucije za Gucatijevo puštanje

Odbrana nudi 1.000 evra kaucije za Gucatijevo puštanje
Foto: Tanjug/AP | Odbrana nudi 1.000 evra kaucije za Gucatijevo puštanje
Tanjug

HAG - Sudija za prethodni postupak Specijalizovanog vijeća Kosova najavio je danas da će u kratkom roku razmotriti predlog za puštanje na slobodu predsjednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija uz jemstvo koji je danas ponudila njegova odbrana na današnjoj sjedinci.

Ukazao je međutim da će u skladu sa procedurom najdalje na svaka dva mjeseca preispitivati razloge za Gucatijev pritvor, bilo po sopstvenoj inicijativi ili na zahtjev njegovih branilaca ili tužilaštva.

Gucati, koji se tereti za zastrašivanje svjedoka, prethodno je rekao da policija nije morala da ga hapsi, jer bi se sam javio na poziv suda, dok je njegov advokat predložio sudu da ga u toku istrage, pusti na privremenu slobodu uz kauciju.

Ponudio je kauciju od 1.000 evra, uz oduzimanje pasoša i nalog da se svako veče javlja lokalnoj policiji u Skenderu, mjestu gdje živi sa brojnim članovima porodice.

Advokat smatra da puštanje uz jemstvo ne bi bilo nešto što bi pogoršalo rizike zbog kojih mu je određen pritvor, kao što su bjekstvo i opstrukcija pravde.

U prilog svom prijedlogu advokat je naveo da je Gucati otac sedmoro djece od 23 do 34 godine starositi i da ima osmoro unučadi.

"Ima dijabetes, astmu, visok krvni pritisak i dosta se otežano kreće. Već 13 godina radi kao sekretar školeu Skenderu, gdje mu živi i porodica i vrlo je vezan za taj kraj", rekao je advokat.

Takođe je podsjetio da se on ne tereti za ratni zločin, već za mnogo lakša krivična djela.

Tužilaštvo se protivilo prijedlogu i ukazalo da je neophodno da Gucati bude u prtivoru, jer nema novih okolnosti koje bi dovele u sumnju halog za hapšenje, naprotiv, pojavili su se "novi činjenični elementni u vezi sa njegovim pritvorom".

O prijedlogu za jemstvo tužilaštvo će se izjasniti i pisanim putom, nakon čega može da se očekuje i odluka sudije za prethodni postupak.

Sudija je na početku sjednice Gucatiju predočio njegova prava kao okriveljnog, i pored ostalog je naveo da, ukoliko u tužilaštvo u roku od godinu dana ne podnese optužnicu, može biti pušten na slobodu.

Pošto je u pritvoru, Gucati ne može da se brani sam, pa mu je sudija ukazao da će mu, ukoliko nema novca za advokata, sud postaviti branioca po službenoj dužnosti.

Predstavnik tužioca je na poziv sudije, kada će biti podignuta optužnica, odgovorila da je tužilaštvu prioritet da se postupak odvija brzo i efikasno, ali da mora da kompletira dokazni materijal.

"U interesu žrtava i okrivljenih je da se to uradi kako treba. Nakon što obavi sve istražne radnje i ispita svedoke koji su se javili zbog straha, tužilaštvo će u roku od 30 dana dneti optužnicu", navela je predstavnica tužilaštva.

Gucatiju je predstavljen nalog za hapšenje kojim se tereti za krivična djela: zastrašivanje svjedoka, odmazdu prema svjedocima i povredu tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

Na početku sjednice jedan od tri branioca tražio je da njegovog klijenta sudski fotograf ne slikau prisustvu sudske straže, koja ga je dovela iz pritvorske jedinice, a sud je ovaj preglog odmah usvojio i naložio da Gucati bude slikan samo u "gro planu".

Gucati, na sjednici nije nosio zaštitnu masku, a u sud je doveden iz pritvorske jedinice u Hagu u koju je smešten nakon izručenja sa Kosova u petak 25. septembra.

U nalogu za hapšenje navodi se da je Gucati držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra gdje je dijelio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i povjerljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, i nije sprečio osumnjičenog Nasima Haradinaja da imenuje pojedine (potencijalne) svjedoke i da informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu prijetnju, odnosno sredstvo prinude na svjedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svjedoke izložio opasnosti po njihovu bezbjednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svjedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

Gucati se tereti i za krivično djelo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svjedoka.

U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobjegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specjalizvanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična djela za koja se već sumnjiči.

Gucati, koji se sumnjiči za zastrašivanje potencijalih svjedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom, proteklih dana je podnio četiri zahtjeva kojima osporava razne aspekte hapšenja na Kosovu 25. septembra i prebacivanje u pritvor istog dana u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Sudija je tim povodom dao nalog tužilaštvu da do sutra podnese konsolidovani odogovor na ove zahtjeve, nakon čega će (sudija) donijeti odluku o njima.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a istog dana je uhapšen i Naism Haradinaj, potpredsjednik Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Haradinaj se tereti za ista krivična djela, a Specijalizovani tužilac je prije nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svjedoke u predstojećm postupcima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije