Ex -Yu

Odlaže se početak rada nove Evropske komisije

Odlaže se početak rada nove Evropske komisije
Foto: Ilustracija | Odlaže se početak rada nove Evropske komisije

BRISEL - Novi šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel izjavio je da očekuje odlaganje početka mandata nove Evropske komisije.

Borel je sa sastanka Savjeta EU u Luksemburgu poručio da je "opravdano” očekivati da se početak mandata Komisije na čelu sa Ursulom fon der Lajen odloži sa 1. novembra na 1. decembar.

Prethodno su moguće odlaganje izbora nove Komisije najavili i u Evropskom parlamentu.

Do odlaganja je došlo usljed odbacivanja tri kandidata za komesare u Evropskom parlamentu.

U Odboru za pravne poslove zbog ustanovljenog sukoba interesa nisu prošli mađarski i rumunski kandidati za komesare za proširenje i saobraćaj.

Francuska kandidatkinja za komesara za unutrašnje tržište i odbranu nije dobila "zeleno svjetlo” evropskih poslanika zbog nezadovoljavajućih odgovora tokom saslušanja.

Nova predsjednica EK Ursula fon der Lajen sada čeka Mađarsku, Rumuniju i Francusku da predlože nove kandidate za komesare.

Nakon toga slijedi obiman proces razgovora i saslušanja kakndidata kako bi se procijenila njihova stručnost i spremnost da preuzmu pozicije komesara u određenim oblastima.

Evropski parlament je prvobitno za 23. oktobar zakazao glasanje o novom sastavu Komisije.

S obzirom na novonastale okolnosti, proces izbora novih komesara moraće da se produži, a novi termin za glasnje Evropskog parlamenta o timu Ursule fon der Lajen trebalo bi da bude 28. novembar.

U Briselu napominju da ovo ne bi bio prvi put da se odlaže početak rada nove Komisije.

Evropska komisija iz 2004. godine, na čijem je čelu bio Žoze Manuel Baroso, takođe je imala odlaganje od tri nedjelje zbog kašnjenja izbora italijansklog komesara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije