Ex -Yu

Odluka o vakcinaciji djece od 12 do 15 godina u Srbiji narednih dana

Odluka o vakcinaciji djece od 12 do 15 godina u Srbiji narednih dana
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Odluka o vakcinaciji djece od 12 do 15 godina u Srbiji narednih dana
Tanjug

BEOGRAD - Nacionalna Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije juče je primila zahtjev kompanije Fajzer za odobrenje korišćenja te vakcine i kod djece starosti od 12 do 15 godina u Srbiji, a odluka o tome biće donesena narednih dana rekao je danas direktor agencije dr Saša Jaćović.

On je u razgovoru za Tanjug poručio da se već počelo s obradom dokumentacije koju je kompanija Fajzer poslala, te da to mora da bude predmet na komisiji nevezano za procjene koje su radile američka i evropska agencija za lijekove.

"Naši stručnjaci su se edukovali kako u zemlji, tako i u inostranstvu, te ćemo nezavisno od toga raditi našu procenu. Prioritet je svakako bezbednost dece, efikasnost i kvalitet cepiva, pa ćemo u odnosu na to izdati dozvolu Fajzeru u narednim danima i omogućiti vakcinaciju za tu starosnu kategoriju", istakao je dr Jaćović.

Na pitanje da li će, kao i kod vakcinacije mladih od 16 godina, pedijatar morati da izda odobrenje prije primanja cjepiva, Jaćović ukazuje na to da je neposredna konsultacija sa dječijim ljekarom najbitnija.

"Preduslov je da dete nije pod nekom drugom infekcijom, te će se u neposrednoj konsultaciji s pedijatrom ta deca vakcinisati. Mi sarađujemo s institutom 'Batut', a stručno-metodološko uputstvo koje oni izdaju, biće orijentir zdravstvenim radnicima na koji način će se vršiti imunizacija te populacije", objasnio je direktor ALIMS-a.

Podsjeća da su sve procjene vakcina koje su trenutno dostupne u Srbiji radili domaći eksperti, te da je SZO svrstao nacionalnu agenciju među 50 najboljih u svijetu.

"SZO je dolazila pre dve godine da vidi kako se proverava kvalitet lekova na tržištu i dobili smo nivo zrelosti tri. Četvorka je najviša ocena koju ima svega nekoliko zemalja u svetu, a ALIMS je sa ocenom tri među 50 najboljih u svetu. Građanima Srbije to treba da pokaže da mogu da veruju agenciji zato što se procene rade nezavisno i na najvišem ekspertskom nivou", rekao je on.

Na pitanje da li pored kompanije Fajzer i drugi proizvođači vakcina rade na tome da se njihova cjepiva koriste i kod mlađe populacije, Jaćović poručuje da to jeste prioritet svih proizvođača.

"I druge kompanije imaju u planu da prošire starosnu granicu da bi vakcine bile dostupne i za te kategorije stanovništva u svetu, i svakako da im je to prioritet", zaključio je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije