Ex -Yu

Odluka o vakcinaciji djece od 12 do 15 godina u Srbiji narednih dana

Odluka o vakcinaciji djece od 12 do 15 godina u Srbiji narednih dana
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Odluka o vakcinaciji djece od 12 do 15 godina u Srbiji narednih dana
Tanjug

BEOGRAD - Nacionalna Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije juče je primila zahtjev kompanije Fajzer za odobrenje korišćenja te vakcine i kod djece starosti od 12 do 15 godina u Srbiji, a odluka o tome biće donesena narednih dana rekao je danas direktor agencije dr Saša Jaćović.

On je u razgovoru za Tanjug poručio da se već počelo s obradom dokumentacije koju je kompanija Fajzer poslala, te da to mora da bude predmet na komisiji nevezano za procjene koje su radile američka i evropska agencija za lijekove.

"Naši stručnjaci su se edukovali kako u zemlji, tako i u inostranstvu, te ćemo nezavisno od toga raditi našu procenu. Prioritet je svakako bezbednost dece, efikasnost i kvalitet cepiva, pa ćemo u odnosu na to izdati dozvolu Fajzeru u narednim danima i omogućiti vakcinaciju za tu starosnu kategoriju", istakao je dr Jaćović.

Na pitanje da li će, kao i kod vakcinacije mladih od 16 godina, pedijatar morati da izda odobrenje prije primanja cjepiva, Jaćović ukazuje na to da je neposredna konsultacija sa dječijim ljekarom najbitnija.

"Preduslov je da dete nije pod nekom drugom infekcijom, te će se u neposrednoj konsultaciji s pedijatrom ta deca vakcinisati. Mi sarađujemo s institutom 'Batut', a stručno-metodološko uputstvo koje oni izdaju, biće orijentir zdravstvenim radnicima na koji način će se vršiti imunizacija te populacije", objasnio je direktor ALIMS-a.

Podsjeća da su sve procjene vakcina koje su trenutno dostupne u Srbiji radili domaći eksperti, te da je SZO svrstao nacionalnu agenciju među 50 najboljih u svijetu.

"SZO je dolazila pre dve godine da vidi kako se proverava kvalitet lekova na tržištu i dobili smo nivo zrelosti tri. Četvorka je najviša ocena koju ima svega nekoliko zemalja u svetu, a ALIMS je sa ocenom tri među 50 najboljih u svetu. Građanima Srbije to treba da pokaže da mogu da veruju agenciji zato što se procene rade nezavisno i na najvišem ekspertskom nivou", rekao je on.

Na pitanje da li pored kompanije Fajzer i drugi proizvođači vakcina rade na tome da se njihova cjepiva koriste i kod mlađe populacije, Jaćović poručuje da to jeste prioritet svih proizvođača.

"I druge kompanije imaju u planu da prošire starosnu granicu da bi vakcine bile dostupne i za te kategorije stanovništva u svetu, i svakako da im je to prioritet", zaključio je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije