Ex -Yu

Održan jedanaesti protest "1 od 5 miliona"

Održan jedanaesti protest "1 od 5 miliona"
Foto: Tanjug | Održan jedanaesti protest "1 od 5 miliona"

BEOGRAD - Jedanaesti protest građana pod nazivom "Jedan od pet miliona" završen je ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Učesnicima su se obratiti advokat Božo Prelević i predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović, nakon čega je uslijedila šetnja centralnim gradskim ulicama.

Protest je završen porukom organizatora predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću: "Ti brojiš, mi odbrojavamo" i obavještenjem građanima da će moći da potpišu "Sporazum sa narodom" u svim gradovima u kojima se održavaju protesti.

Sa razglasa su okupljeni pozvani da potpišu "Sporazum sa narodom", koji se nalazi u brojnim kutijama postavljenim ispred parlamenta, navodeći da jedan primjerak zadrže za sebe kako bi kontrolisali opoziciju kada se promijeni aktuelna vlast.

Takođe je poručeno da se opozicija "Sporazumom sa narodom" obavezala na to da se "neki novi Vučić ne povampiri", kao i da protesti širom Srbije predstavljaju budućnost, dok je "Vučićev cirkuski karavan prošlost".

Učesnicima protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu je ponuđen na potpisivanje "Sporazum sa narodom", dokument Saveza za Srbiju, a građani pozvani da potpisane primjerke ubacuju u kutije postavljene na mjestu okupljanja i ispred Doma Narodne skupštine.

Sporazum je okupljenima pročitao novinar Srđan Škoro.

On je rekao da tim dokumentom opozicija garantuje da će nastaviti borbu za poštene izbore i slobodne medije, ali da neće učestvovati u izborima koji bi se održavali pod sadašnjim uslovima, niti u radu republičke i lokalnih skupština.

Okupljeni su krenuli u šetnju trasom: Makedonska - Svetogorska - Takovska - Kneza Miloša - Kralja Milana - Terazije.

Advokat Božo Prelević zatražio je u ime demonstranata da vlast poštuje Ustav, zakone i prihvaćene konvencije, koji garantuju pravo na pravovremene informacije, nezavisni sud, demokratske institucije, fer izbore.

"Građanska odgovornost nam nalaže da ne smemo da ostanemo zaglavljeni u generacijskim neuspesima i čekati da neko drugi pospremi našu kuću. Mi samo hoćemo da se apsolutni vladari naših života i sloboda ne vrate nikada više ni u jednom obliku", rekao je Prelević.

Sloboda, istina i pravda su, rekao je, minimum od kog neće odustati, a predsjednik Srbije griješi što misli da će protesti posustati, jer je, kaže Prelević, zaboravio da je učesnicima demosntracija "kondicioni trener" bio Slobodan Milošević.

"Srbija je ustala. Ili oni ili mi", poručio je Prelević.

Građani nose transparente na kojima, između ostalog, piše "Dole Vučić, dole kapitalizam", "Vojsko, policijo, zaustavite izdaju, branite Ustav, stanite uz narod".

Među okupljenima su bili i predsjednik i potpredsjednici Narodne stranke Vuk Jeremić, Nikola Jovanović i Sanda Rašković Ivcić, predsednik Dveri Boško Obradović, DS Zoran Lutovac.

Na protestu je bila i organizacija "Levi blok", skup saveza nekoliko levičarskih organizacija, koji se, kako su rekli, protive tome da SzS preuzme proteste i iskoristi ih za svoje ciljeve.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta neko je postavio i transparent na kojem piše: "Olivera Ivanovića su ubili vaši sponzori, Haradinaj, Veselji, Ljimaj".

Učesnici beogradskog protesta protiv vlasti izlijepili su zgradu Predsjedništva trakama na kojima piše "Jedan od pet miliona" i "Počelo je".

Kolona demonstranata skrenula je iz Ulice Kralja Milana u Ulicu Kneza Miloša, a okupljeni su duvali u pištaljke i pušta se muzika sa razglasa.

Ispred Doma Narodne skupštine takođe su postavljene brojne kutije za ubacivanje potpisanog primjerka "Sporazuma sa narodom", koji su građanima dijelili.

Ispred Filozofskog fakulteta postavljeno je oko dvadesetak kutija u koje su građani ubacivali potpisan pimjerak "Sporazuma sa narodom".

Građanima "Sporazum sa narodom" u dva primjerka dijelili su predstavnici 34 opozicione političke organizacije koje su ga potpisale i koje tim potpisom garantuju njegovo sprovođenje.

Učesnici su nosili transparente - "Pozlilo nam je od tvojih uspeha", "Istina je dragocena zato je retko koristiš", "Vučiću super si, ali sada idi", "Vučić je najhrabriji na svetu, jer se ničega ne stidi".

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtjevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije