Ex -Yu

Završen skup u Sjevernoj Mitrovici: Srbi ostaju "svoj na svome"

Završen skup u Sjevernoj Mitrovici: Srbi ostaju "svoj na svome"
Foto: Tanjug | Okupljeni Srbi poručuju: "Mi imamo jednu državu - Srbiju; Dosta nam je Kurtijevog terora"

SJEVERNA MITROVICA - U Sjevernoj Mitrovici završen je veliki narodni skup Srba, s ciljem da se međunarodnoj zajednici uputi jasna poruka da se ne prihvata odluka premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija o preregistraciji vozila i njegovo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština kako je utvrđeno Briselskim sporazumom.

Skup u Sjevernoj Mitrovici sa koga su se čule poruka mira i da Srbi ostaju "svoj na svome" završen je pjesmom "Ovo je Srbija".

Major Nenad Đurić, suspendovani komandandir policije na KiM poručio je na skupu u Severnoj Mitrovici da "nemaju drugu zemlju i da hoće na svojoj zemlji da sade cveće koje će raširiti miris mira".

Podsjetio je na reči Patrijarha Pavla koji je govorio da "pre nego što mi sudiš uzmi moje cipele i idi njima". 

Okupljenim građanima u Severnoj Mitrovici obratila se sudija Ljiljana Stevanović. Stevanovićeva je rekla da su svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema.

"Mi smo odlučili jednoglasno da izađemo iz pravosudnog sistema i pridružimo se svim u ovoj borbi. Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dela pravosuđa", istakla je Stevanovićeva.

Stevanovićeva je rekla da ljudi na KiM traže elementarna ljudska prava. 

"Ovo je naša poruka mira, upućena međunarodnoj zajednici, ali i našim komšijama i apel da se sporazumi poštuju", napomenula je Stevanovićeva. 

Milan Radojević, bivši gradonačelnik Severne Mitrovice zahvalio se svim okupljenima i rekao da se sa skupa šalje poruka mira.

"Devet godina dali smo šansu Briselskom sporazumu, nažalost nismo uspeli. Jutros smo zvanično podneli ostavke. Naša borba se nastavlja, ona će biti samo u drugom obliku", istakao je Radojević. 

Kosovska policija: Građani mirno da protestuju

Kosovska policija pozvala je građane da mirno protestuju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i navela da je napravila operativni plan kako bi današnji skup protekao bez incidenata.

"Kosovska policija poziva građane da mirno protestuju i da ne nasjedaju na moguće provokacije, ma koje prirode one bile", navodi KPS na svojoj Fejsbuk stranici.

Skup, koji se održava ispred spomenika cara Lazara na Trgu Šumadija u Sjevernoj Mitrovici, počeo je intoniranjem himne "Bože pravde".

Kako prenosi B92, oni nose brojne transparente sa različitim porukama.

Neke od njih su: "Svi smo mi Nenad Đurić", "Dosta nam je Kurtijevog terora", "Mi imamo jednu državu - Srbiju", "Zbog naše dece nema predaje", "Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja?", "Danas Nenad Đurić, sutra svaki Srbin na KiM", "Čistog obraza i svetla čela pred sud Božji", "ja sam Srbin i ovde je sve moje", "Kurti nas neće pokoriti" i "Evropo, da li naša deca imaju pravo na slobodu?";

Kako je objavio RTS, okupljeni će na skupu, nakon povlačenja iz svih kosovskih institucija, još jednom poručiti da je KiM dio Srbije i da će ostati van njih sve dok Priština ne počne da poštuje Briselski sporazum.

Atmosfera u gradu koji je okićen trobojkama, kao i sva ostala mesta na severu je svečarska, sa razglasa koji je postavljen na tribini na trgu kod spomenika Knezu Lazaru, emituju se srpske pjesme, a građani koji stižu iz ostalih mjesta na sjeveru KiM nose zastave Srbije.

Tu je i veliki broj domaćih i stranih medija koji prate ovaj skup koji je najavljen kao miran protest zbog najnovijih poteza Prištine i sa koga će biti ponovljen zahtev da se primeni Briselski dogovor koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština i spreči nasilje nad Srbima.

Očekuje se obraćanje predstavnika Srpske liste, uključujući i gradonačelnike Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog potoka.

Situacija u Sjevernoj Mitrovici je mirna.

Euleks policija sa dva borna vozila kontroliše prilazni put glavni most na rijeci Ibar iz južnog dijela Mitrovice, ali su mlađi i Albanci na raskrsnici u Bošnjačkoj mahali postavili zastave Kosova i velike Albanije.

Zbog posljednjih poteza Prištine Srbi su napustili sve političke institucije - skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na sjeveru Kosmeta, pravosudne organe, policiju i administraciju.

Odluka o napuštanju institucija ostaje na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume, ne povuče odluku o tablicama i ne formira Zajednicu srpskih opština. 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije