Ex -Yu

Opozicija u Srbiji iznijela svoje zahtjeve: Izborni uslovi, novi sastav REM i rukovodstva RTS

Opozicija u Srbiji iznijela svoje zahtjeve: Izborni uslovi, novi sastav REM i rukovodstva RTS
Foto: N.N. | Opozicija u Srbiji iznijela svoje zahtjeve: Izborni uslovi, novi sastav REM i rukovodstva RTS

BEOGRAD - Na protestu "Jedan od pet miliona" opozicija je zatražila formiranje zajedničke komisije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova.

Drugi zahtijev je izbor novog sastava REM-a, kako je saopšteno, na ravnopravnim osnovama, na prijedlog odborničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahjev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijama informativnog programa RTS i RTV, koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličenosti, a koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Organizatori protesta su, kako je rečeno, spremni za razgovor i dogovor sa nadležnim državnim organima oko ostvarenja svih tih zahtijeva, koji su pročitani na protestnom skupu ispred Narodne Skupštine.

"U narednim danima ujedinjena opozicija će izabrati svoje prestavnike za sve tri radne grupe. U delegacijama opozicije za pokretanje dijaloga za ove tri teme biće predstavnici ne samo opozicionih političkih stranaka, pokreta, udruženja građana već i predstavnici strukovnih udruženja", poručeno je na protestu.

Protest, kritike, obećanja - "ili oni ili mi"

U Beogradu je danas održan protest "1 od 5 miliona", sa kojeg su govornici poručili da su oni temelj za slobodno društvo, da vode borbu koja se ne može, niti sme izgubiti, uz poruku jednog od govornika - "ili oni ili mi".

Najbrojnije i najoštrije kritike, ali i uvrede, bile su usmjerene na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, njegovu politiku i ličnost, a pratilo ih je odobravanje učesnika protesta koji su ispunili prostor između Skupštine, glavne pošte i Trga Nikole Pašića.

Gotovo svi govornici na Vučićevu adresu upućivali su primjedbe da je zamjenio sve institucije u zemlji i prebacivali mu da je kriv za podjele u društvu, za položaj sela i poljoprivrede, za strane investicije, odlazak mladih i dolazak migranata...

Prvi govornik profesor Čedomir Čupić rekao je da Srbiju treba "osloboditi", a da otpor nema cijenu.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije je u kampanji „Budućnost Srbije", a Srbija, kaže Čupić, sa njim Srbija nema budućnost, niti budućnost zemlje smije da zavisi od jednog čovjeka.

Bivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević pozvao je Vučića da podnese ostavku jer krši Ustav i zato što, kako je rekao, učestvuje u vršenju sve tri vlasti: zakonodavne, izvršne i sudske, da donosi i ukida zakone, najavljuje promjenu državne granice, saopštava ko jeste a ko nije učinilac krivičnih djela i drugo.

Crkva će uvijek biti uz one koji traže istinu i pravdu, poručuje sveštenik Nenad Ilić, čije pismo je pročitala njegova supruga Anastasija Ilić, majka jutjubera Bake praseta.

„Crkva se ne bavi i ne treba da se bavi stranačkom politikom, ali kada nepravda i laž postanu očigledni, crkva ima obavezu da stane u zastitu vernog naroda", naglasio je on.

Kazao je da se obraća prisutnima kao "sveštenik koji je u dijaspori", koja, kako kaže, sve više raste.

Malinar iz ivanjičkog kraja Milan Jakovljević govorio je, kaže, u ime nezadovoljnih srpskih poljoprivrednih proizvođača, koji navodi da su sela u Srbiji u izumiranju, a da ih, kako kaže, Vučić priprema da ih prepusti migrantima, kao svojim budućim biračima.

"Ostala su još 1.204 srpska sela, planirate li da se i ona isprazne i napune vašim glasačima?"

"Zašto se tjera srpska omladina u tuđinu? Umesto da od poljoprivrede žive seljaci, od nje su se obogatili vaši bližnji. Ne postoji trenutak kada srpski seljaci nisu slagani", rekao je on.

Novinar Srđan Škoro je pozvao, kako je rekao, časne oficire i policajce da se priključe narodu, profesore da prekinu nastavu i počnu da predaju na ulicama, glumce i režisere da dođu na trgove, novinare, SANU, crkvu da pomogle da "vaskrsne Srbija".

Rekao je i da je će 13. april jednog dana biti dan republike i dan slobodne Srbije.

"Ili oni ili mi", poručio je Škoro. Student Pravnog fakulteta Stefan Novaković, koji je bio uhapšen tokom upada demonstranata u RTS 16. marta, rekao je da se Srbija danas probudila, da neće da sluša laži o boljem životu, dok se, kako kaže, u Srbiji umire od gladi.

Glumac i lider PSG Sergej Trifunović rekao je danas da na protestu "1 od 5 miliona" ima preko 100.000 ljudi, da učesnici protesta stvaraju društvo i sistem, dok je na račun vlasti i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iznio niz optužbi i izrekao niz psovki.

Na početku obraćanja "obratio se" ministru unutrašnjih poslova porukom da ga "pozdravlja 8.000", aludirajući na procjenu MUP da ima oko 7.500 ljudi ispred Skupštine.

Naveo je da on i mnogi drugi već više od 20 godina provode na ulici, da tu brane dostojanstvo, čuvaju svoju državu, pošto, kako kaže, nijedna vlast ne zna šta je država i narod, koji je, navodi, uvek spremna da ga proda.

"Ali, kunem vam se životom da će ovo ovde da stane, ovo vam je poslednja ulica", kazao je Trufunović.

Osnovni zadatak učesnika protesta je, rekao je on, da prošire "talas slobode", da oslobode straha sve koji su odustali, koji su nezadovoljni, nepoverljivi.

"Ukrali su nam slobodu, lažu nas i pljačkaju i nazivaju nas neprijateljima Srbije i kupuju za jednu ''crvenu''. Dostojanstvo u Srbiji košta 1.000 dinara. Ali, on nema cenu", kaže on, uz psovke na račun vlasti i Vučića.

Vučiću je pripisao rečenicu da za jednog Srbina treba ubiti 100 muslimana, da nema "dana radnog staža", da danas izvodi žandarmeriju na djecu, da crta mete građanima, poziva na građanski rat...

"Kompromisa nema, do poslednje kapi krvu boriću se za lustraciju", zaključio je Trifunović.

Poslije obraćanja Vojkana Mladenovića, predstavljenog kao borac sa Košara, pročitano je "pismo" za predsjednika Srbije na temu Kosova i Metohije.

U pismu ga optužuju za potpis Briselskog sporazuma, koje je, kažu, dovelo do povlačenja srpskih instiucija sa KiM.

Poručili su i da Kosovo nije Vučićeva lična imovina, već da pripada narodu i zapitali ga ima li namjeru da nešto potpiše na u Berlinu, gdje će se sastati sa Tačijem, Haradinajem, Ramom, Merkel i Makronom.

Posljednji govornik, Siniša Kovačević pozvao je građane Srbije da dignu zastave: "Sa tim zastavima i sa ovakvim ljudima ne bojte se ničega", naglasio je Kovačević.

Hvala vam što se očistili Srbiju i što ste se sabrali u Beogradu, rekao je ironično Kovačević.

On se zahvalio okupljenima što su danas na skupu:

"Napravićemo od ove zemlje zemlju kojom ćete se ponositi. Ovoc će biti ''biser zemlja'', ovo je ''biser narod''. Zemlja u kojoj ćemo promeniti sve, sistem, način mišljenja, u kojoj će sve ponovo biti zidano od temelja i koja se ne može ostaviti onima koji je ne vole, nemaju zakletvu, koji su prevaili nekolikoputa u životu", rekao je Kovačević i poručio:

"Ovo je bitka i borba koja se niti sme, niti se može izgubiti, niti će se izgubiti. Ovo je, dragi prijatelji, borba za čast i obraz Srbije i prestonice", rekao je Kovačević.

Poslije ovih obraćanja, učesnici protesta krenuli su u šetnju ka vladi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije