Ex -Yu

Osakatio zaštićene ptice, pa ih prodavao

Osakatio zaštićene ptice, pa ih prodavao
Foto: Pixabay/Ilustracija | Osakatio zaštićene ptice, pa ih prodavao

NOVI SAD - Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine otkrila je kod Ž.T. (63) iz Bačkog Gradišta zaštićene vrste ptica kojima je amputirao krila i kasnije nudio na prodaju.

Protiv Ž. T. biće podnijeta prijava pravosudnim organima za držanje u zarobljeništvu i nuđenje na prodaju strogo zaštićene vrste, a ptice će ostati u prihvatilištu pošto su trajno onesposobljene za let, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, oduzela je 26. januara od Ž.T. dve divlje guske (Anser anser) koje je ta osoba nudila na prodaju na berzi sitnih životinja koja je organizovana tokom trajanja Sajma peradarstva u Somboru.

Po sopstvenom iskazu, Ž. T. je te životinje dobio kao male ptice dok su još bile u paperju, a vremenom ih je zadržao, hranio i amputirao im krila.

Obje jedinke su, zbog prekršaja Zakona o zaštiti prirode, koji zabranjuje držanje u zarobljeništvu i prodaju strogo zaštićenih divljih životinja, privremeno oduzete i smještene na oporavak u Prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta na Paliću.

Po pristizanju u Prihvatilište, veterinar ih je pregledao i snimio rentgenom, utvrdivši da obje divlje guske imaju amputirano lijevo krilo, te da je krilo presječeno na sredini kostiju krila.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ukazuje na čestu praksu uzimanja divljih životinja iz prirode i držanja u zarobljeništvu.

Osim što oni koji na ovaj način krše propise, smatrajući da su divlje ptice poželjne kao kućni ljubimci ili ukrasna živina, one se često grubo zlostavljaju sakaćenjem kako ne bi mogle da odlete.

"U ovom slučaju to je bilo posebno grubo, budući da su krila divljim guskama odsječena na sredini kostiju, a preživjele ptice ostale su trajno bez mogućnosti za let i život u prirodi", kaže biolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marko Tucakov.

Navodi da je time prekršen i Zakon o dobrobiti životinja, posebno zbog činjenice da je Ž. T. izjavio da je predsjednik društva za odgoj malih životinja.

U Zavodu navode da su berze sitnih životinja, koje se organizuju u blizini sajmova i izložbi ljubimaca i domaće živine, postale mjesta česte nedozvoljene trgovine zaštićenim vrstama, kako živim, tako i njihovim dijelovima tijela i derivatima.

Navode, takođe, da zajedno sa Pokrajinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine, redovno na području Vojvodine nadziru takve berze i to, kako izlagače vrsta čije je posjedovanje i trgovina regulisano međunarodnim konvencijama, tako i prodavače na berzama.

Ukoliko se u prirodi nađe strogo zaštićena divlja životinja koja nije u mogućnosti da se kreće, potrebno je taj nalaz što pre prijaviti Ministarstvu za zaštitu životne sredine ili zavodima za zaštitu prirode, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije