Ex -Yu

Ostavke na KiM zbog silovanja djevojčice: "Ovo nije dovoljno"

Ostavke na KiM zbog silovanja djevojčice: "Ovo nije dovoljno"
Foto: Twitter | Ostavke na KiM zbog silovanja djevojčice: "Ovo nije dovoljno"
Nezavisne novine

PRIŠTINA - Slabe optužnice tužilaca omogućavaju počiniocima da često ostanu nekažnjeni, poručio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti, povodom slučaja silovanja jedanaestogodišnje djevojčice, prenose prištinski mediji.

Kosovski premijer oglasio se danas sa novim detaljima u vezi sa ovim slučajem. Kurti je u objavi na Facebooku potvrdio da su petorica osumnjičenih za ovo krivično djelo uhapšena i iznio tvrdnju da je jedan od njih na izdržavanju kazne zbog više krivičnih dijela prethodno izvršenih.

Upravo zbog toga je, odnosno iz moralnih razloga, kako kaže Kurti, direktor uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloljetnicima i dao ostavku. Podsjetivši da je ostavku dao i generalni direktor Kosovske policije takođe iz moralnih razloga, a samo dan nakon što je javnost upoznata sa ovim slučajem, Kurti sada poručuje: "Dvije ostavke nisu dovoljne".

Danas je otkrio i da su zbog ovog istog slučaja dužnosti razrešeni direktor regionalne policije u Prištini i direktor operative u regionalnoj direkciji Prištine.

Uz pitanje gdje je moral sudija i tužilaca Kurti naglašava da upravo njihove slabe optužnice omogućavaju počiniocima da često ostanu nekažnjeni.

"Sudovi ne sude u slučajevima silovanja u skladu sa zakonima na snazi koji predviđaju kaznu od najmanje 10 godina za seksualno nasilje nad osobom mlađom od 14 godina", napisao je Kurti u objavi na Facebooku.

Nekažnjavanje počinilaca, ali i onih koji donose odluke, ocijenio je kao neprihvatljivo.

"Naše društvo i država ne mogu da podnesu cijenu nerada i neodgovornosti tužilaca i sudija", zaključio je Kurti.

Najavio je i bližu saradnju Kosovske policije sa građanima.

Kurti je podsjetio i da se u srijedu okupilo, kako navodi, hiljade građana tražeći razrešenje sudija koje su za slučajeve seksualnog nasilja izrekle kazne ispod zakonski dozvoljenih, kao i razrešenje tužilaca zbog zanemarivanja ovih slučajeva.

Ujedno, kazao je i da se istog dana kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju sastala sa predsjedavajućim Sudskog savjeta, predsjednikom Vrhovnog suda i v.d. glavnog tužioca, ali da je "danas treći dan kako ove institucije ćute", odnosno da za sada nisu precizirali šta će preduzeti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije