Ex -Yu

Ostojić: Djeca u "Dragiši Mišoviću" imaju ozbiljnu kliničku sliku

Ostojić: Djeca u  "Dragiši Mišoviću" imaju ozbiljnu kliničku sliku
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ostojić: Djeca u "Dragiši Mišoviću" imaju ozbiljnu kliničku sliku"

BEOGRAD - Djeca koja su trenutno na liječenju u Dječjoj bolnici KBC "Dragiša Mišović" imaju ozbiljniju kliničku sliku nego u prošlom talasu razbolijevanja usljed virusa COVID-19.

Trenutno je na liječenju 22 mališana i pet beba koje nemaju ni mjesec dana, a kako je za "Blic" rekla rukovodilac bolnice doktorka Olivera Ostojić, tokom dana iz Novog Pazara biće upućene još tri tek rođene bebe, za koje tek treba da se utvrdi da li su pozitivne na COVID.

Trenutno je na liječenju u dječjoj bolnici KBC "Dragiša Mišović" 22 djece sa 11 roditelja koji su pratioci.

Dvije djevojke imaju ozbiljne upale pluća, a na liječenju je i pet beba.

"Deo najmlađih koje sada lečimo imaju i druge bolesti, dva ozbiljna hematoonkološka pacijenta, kardiološka i neurološka. Bebe imaju svoju kliničku sliku i na rentgenu upalu pluća. Trudimo se da svi budu dobro", kaže doktorka Ostojić.

Ona ističe da su sada teži pacijenti nego prošli put, odnosno da su sa ozbiljnijom kliničkom slikom u odnosu na prošli talas razbolijevanja.

U ovoj dječjoj bolnici svi su na radnom mjestu, niko nije na odmoru, niti je išao od marta, kada je proglašena epidemija u Srbiji.

"Za sada su svi zdravstveni radnici dobro, niko nije zaražen. Sve je dobro organizovano i trudimo se da niko ne ispadne iz stroja", kaže dr Ostojić.

Ona apeluje na domove zdravlja da rade trijaže pacijenata koji se javljaju.

Roditelji koji sumnjaju da dijete ima simptome, odnosno, ako na primjer, dijete ima temperaturu 37,2, treba da odlaze kod svog doktora, a ne u bolnice jer se u bolnicama ne obavljaju testiranja.

"Treba da idu u Dom zdravlja gde bi trebalo da se odradi dobra trijaža, testira, prepiše prva terapija i odredi da li je dete za bolničko lečenje ili ne", objašnjava dr Ostojić.

U Dječju bolnicu KBC "Dragiša Mišović" upućuju se djeca iz cijele Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije