Ex -Yu

Oštra kritika Prištini: Otvaranje ambasade u Jerusalimu izdaja Turske

Oštra kritika Prištini: Otvaranje ambasade u Jerusalimu izdaja Turske
Foto: Tanjug (AP Photo/Visar Kryeziu) | Žestoka kritika Prištini: Otvaranjem ambasade u Jerusalimu izdali ste Tursku

PRIŠTINA - Obećanje Prištine Izraelu da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu naišlo je na žestoke kritike u Turskoj, a predsjednik Redžep Tajip Erdoan vjeruje da je tzv. Kosovo izdalo i njega i muslimanski svijet, navodi švedski list "Dagens Niheter".

Na nedavno uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i tzv. Kosova i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu takođe je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Palestine, ocijenivši taj čin kao razočaravajući i pozivajući Prištini da poništi odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

"Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom državom (Izrael) i izjava o namjeri da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu korak je koji je u suprotnosti sa svim onim što Kosovo pokušava da učini da bi ubijedilo svijet da ga prizna", navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva, prenosi Ekonomija onlajn.

Izrael i Kosovo su zvanično uspostavili diplomatske odnose 1. februara na onlajn svečanosti.

Izraelski ministar spoljnih poslova Gabrijel Aškenazi je taj dan nazvao istorijskim i zahvalio SAD na njemu, a zatim otkrio ploču sa natpisom "Ambasada Republike Kosovo u Jerusalimu, Izrael".

Priznanje Kosova od strane Izraela je dio sporazuma između Prištine i Beograda u čemu je posredovala administracija Donalda Trampa u septembru prošle godine.

Sporazum je takođe obuhvatio uzajamno priznanje između tzv. Kosova i Izraela, kao i posvećenost Beograda i Prištine da uspostave svoje ambasade u Jerusalimu.

Tzv. Kosovo je prva država s većinskim muslimanskim stanovništvom koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije