Ex -Yu

Osvanuo snimak poljupca Kolinde s otmičarkom aviona u Americi

Osvanuo snimak poljupca Kolinde s otmičarkom aviona u Americi
Foto: N.N. | Osvanuo snimak poljupca Kolinde s otmičarkom aviona u Americi

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u martu prošle godine bila na promociji knjige "Tko je ubio Zvonka Bušića".

Knjigu je napisao ekstremno desni publicist Tihomir Dujmović, a na promociji knjige koja je tada održana u dvorani Vijenac u sklopu Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu bila je prisutna sva sila desničara. Bio je tu drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić, ministar branitelja Tomo Medved, pa i ekstremno desni saborski poslanik Željko Glasnović, ali i Zdravko Tomac.

Podsjetimo, Zvonko Bušić bio je hrvatski nacionalista koji je 1976. u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu koja je ubila njujorškog policajca Brajana Mareja.

Danas je ova tema ponovo aktualna jer se pojavio snimak s promocije knjige, a na kojoj se vidi predsjednica Hrvatske kako ljubi Bušićevu ženu, Žilijen Bušić.

Žilijen Bušić je u SAD-u učestvovala u otmici putničkog aviona sa suprugom i trojicom muškaraca.

Avion je iz Njujorka letio za Čikago, a otmičari su posadi i putnicima prijetili bombom.

Nisu sletjeli u Čikago, već je pod prijetnjama terorista let nastavljen do Londona, iznad kojeg su bacali letke tražeći nezavisnost Hrvatske.

Otmičari su se predali, ali je njujorški policajac, član pirotehničke ekipe, poginuo, a još trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali da deaktiviraju eksploziv koji su Bušići ostavili u ormariću na stanici u Njujorku.

Zvonko i Žilijen su osuđeni na doživotni zatvor, sa mogućnošću pomilovanja nakon deset godina.

Žilijen je pomilovana 1989. godine, a njen muž Zvonko, koji je takođe pušten, počinio je samoubistvo 2013. godine u Hrvatskoj.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije