Ex -Yu

Osvanula trobojka i na Spomeniku palim borcima Zete

Osvanula trobojka i na Spomeniku palim borcima Zete
Foto: Ilustracija | Osvanula trobojka i na Spomeniku palim borcima Zete

Još jedna srpska trobojka osvanula je u Crnoj Gori, ovog puta na Spomeniku palim borcima Zete u toku NOR-a u Golubovcima.

To je saopšteno iz podgoričke gradske uprave, koja navodi da je "time ovaj spomenik prefarban i oskrnavljen".

Portal RTCG je saopštenje prenio pod naslovom "Spomenik palim borcima Zete na meti vandala".

U saopštenju se navodi da je spomenik, koji je podignut 1975. godine, prefarban i oskrnavljen sinoć, kao i da je zabrinjavajuće da pojedini, kako se navodi, "sugrađani nemaju pijetet čak ni prema spomeniku, ali jednako tako ni prema crnogorskoj antifašističkoj tradiciji i kulturi".

Dodaje se da "neodgovornim i ostrašćenim pojednicima" nije sveta ni činjenica da je 218 časnih stanovnika Zete dalo svoje živote za slobodu, a da je taj spomenik omaž njima, ali i memorijal veličanstvene antifašističke borbe i pobjede naroda Crne Gore nad najvećim zlom 20. vijeka.

Ističu da u današnjoj demokratskoj i evropskoj Crnoj Gori svi moraju poštovati zakone.

Poručuju i da će Glavni grad, u saradnji sa nadležnim državnim organima, odlučno djelovati u cilju zaštite imovine, koju, kako navode, zbog "aktuelnih političkih okolnosti, neodgovorni pojedinci svakodnevno ugrožavaju i narušavaju".

"Uništavanje spomenika je ozbiljna povreda prava i civilizacijskih vrijednosti koje baštini naše društvo, stoga će Glavni grad i Opština u okviru Glavnog grada - Golubovci, zbog uništavanja našeg kulturnog i identitetskog nasleđa, nadležnim državnim organima podnijeti krivične prijave protiv NN lica", navodi se u saopštenju.

U tom smislu, ukazuje se u saopštenju, "nakon nedavnih dešavanja na Zlatici i sinoćnjih događaja u Zeti, svima je više nego jasno da se usvojeni Zakon o slobodi vjeroispvijesti krajnje zloupotrebljava i služi kao izgovor za različite oblike destrukcije i političkih aktivnosti koje su usmjerene protiv Crne Gore".

Slijedi i poziv sugrađanima da, kako se navodi, svoja vjerska osećanja i politička uvjerenja iskazuju na civilizovan način koji ne ugrožava interese i prava ostalih građana Podgorice i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije