Ex -Yu

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji
Foto: Srna | Otkriven spomenik Stefanu Nemanji

BEOGRAD - U centru Beograda, kod bivše Željezničke stanice, otkriven je spomenik Stefanu Nemanji, velikom županu i jednom od najvećih srpskih vladara.

Spomenik Stefanu Nemanji koji je otkriven na Savskom trgu, delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

Stefan Nemanja stoji na vizantijskom šljemu. U jednoj ruci drži mač, a u drugoj Hilandarsku povelju.

Spomenik je visok 23 metra i težak 68 tona. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je mjesto na kojem se otkriva spomenik često izazivalo stid kod mnogih, da je bilo neuređeno i prljavo i da je predstavljalo sramotu za grad i zemlju.

Kako je istakao, ponosan je jer stoji naspram Nemanjine ulice koja ide ka Hramu Svetog Save.

Ističe da je to najljepši pravoslavni hram na svijetu, i kao što je on izgrađen, tako će biti obnovljen Hilandar i cijela Srbija.

Kada je riječ o spomeniku Stefanu Nemanji, poručio je da se "pitamo da li je kolosalnih 24 metra možda premalo".

Dodao je da je Nemanja, da bi izrastao u Simeona, prvo morao da se odrekne vlasti da bi postao sveti.

"Da je Srbima podario samo Svetog Savu, samo Stefana Prvovenčanog... a podarivši obojicu podario nam je Srbiju jaku, centralizovanu, koja je umela da nađe svoj prostor između istoka i zapada", rekao je Vučić.

Rekao je da spomenik predstavlja Stefana Nemanju kao odlučnog vladara koji drži mač u desnoj ruci, a Hilandarsku povelju u lijevoj.

"Od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tim mačem pravio je i gradio, zatim čuvao Srbiju", rekao je predsjednik Srbije.

Kako je dodao, do Nemanje smo imali kulturu oponašanja i prevođenja, a od njega imamo kulturu kreacije, gradnje i pisanja.

Ukazao je da današnja ceremonija nije samo čin otkrivanja spomenika, već čin polaganja računa o sebi i svom identitetu.

"Stajati ovde znači pokajanje za sve godine tokom kojih smo ga zaboravili, ali i svest da smo konačno otkrili koren iz koga je nastalo najlepše drvo koje se zove Srbija", naveo je Vučić.

Rekao je da je spomenik veliki jer je "priča o nama velika, težak jer je priča o nama često teška, lijep koliko je priča o nama bila lijepa".

"Spomenik je pre svega priča o nama, ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili i najviše šta smo danas i šta hoćemo da budemo", naveo je Vučić.

Ističe da, kao što je Nemanja gradi zadužbine, mi danas moramo da gradimo svjesni da je naša sadašnjost zadužbina naše budućnosti.

Vučić je rekao da "bez svijesti da je postojao neko prije nas, ko je imao snove koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć".

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije