Ex -Yu

Otvara se kockarnica pored škole, roditelji ogorčeni

Otvara se kockarnica pored škole, roditelji ogorčeni
Foto: Pixabay | Otvara se kockarnica pored škole, roditelji ogorčeni

SOLIN - Saznanje da se kraj škole otvara automat klub izazvala je nevjericu i ogorčenje, zgroženost i roditelja i građana Solina i svih odgojno-obrazovnih radnika, rekla je Anđelka Slavić, direktor Osnovne škole don Lovre Katić u Solinu.

"Ovakvi objekti kod djece razvijaju stav da se radi o nečemu normalnom i uobičajenom, prešućuje se koliko je rizično i opasno za psihosocijalni razvoj. Sve češće čitamo da i djeca postaju ovisnici, a naša je zadaća da djelujemo preventivno i da pošaljemo poruku da je klađenje i kockanje neprihvatljivo. Protiv smo takvog objekta kraj škole i očekujemo pomoć nadležnih", rekla je Slavić u Solinu gdje su se jutros okupili ne samo mediji, nego i brojni roditelji kako bi se usprotivili otvaranju automat kluba preko puta škole.

Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina, naglasio je kako ovo nije prvi put da se bore protiv otvaranja kockarnice te da su 2019. godine, ali samo zahvaljujući razumijevanju vlasnika, zaustavili otvaranje kazina pokraj bazilike Svete obitelji u centru Solina.

"Saglasnost ovakvim objektima daje Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava, a lokalne jedinice se ne pita za mišljenje. Nismo znali koja će biti namjena ovog objekta. Riječ je o jakom lobiju jer je do 2010. godine bila zabrana otvaranja kockarnica na 500 metara od škole. Dvije godine kasnije to je ukinuto, da bi tek nakon osam godina borbe, u martu ove godine, opet donesen pravilnik o udaljenosti od 500 metara. Koliko znamo, vlasnik za rad ovaj automat klub predao je zahtjev prije stupanja na snagu tog novog pravilnika Zakona o igrama na sreću. Nemam ništa protiv, ali lokacije trebaju biti na primjerenijim mjestima", kazao je gradonačelnik Ninčević.

Predstavnik uprave kompanije koja otvara navedeni automat klub Arena, Hrvoje Delalić, kaže za 24sata.hr kako je sve u skladu sa zakonom.

"Tačno je, mi imamo uslove za predsaglasnost i dobili smo rokove u kojima moramo završiti. Sve je po zakonu, a u znak dobre volje mi smo maknuli reklame koje gledaju na školu. Nemamo dodatne komentare", kazao  je Delalić.

Na pitanje jesu li spremni s Gradom Solinom razgovarati o promjeni lokacije kažu kako ih niko nije kontaktirao te da se mogu službeno javiti da razgovaraju.

"Ne vidimo u čemu je problem, uložićemo dodatne napore da se iz smjera škole otkloni pogled na klub te ćemo preurediti i ulaz. To nije objekat u koji maloljetnici trebaju ući. Mi smo svi roditelji, ali ne vidim u čemu je problem. Sve je po propisima", kaže nam Delalić.

Problem je, kaže Tomislav Đonlić, načelnik za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije, što se šalj krivu paoruku djeci.

"U školi im govorimo da je klađenje kockanje neprihvatljivo, a pred vratima im je automat klub. Podupiremo školu i tražimo da se preispitaju odluke da vidimo način da se izmjesti klub s ove lokacije", kazao je Đonlić.

Inače kako saznaju mediji do pedagoga Zvjezdane Atlage, s djecom se na temu zavisnosti ozbiljno radi te su u svakom osmom razredu imali po osam radionica vezano na tu temu. Hrvatski mediji dodaju da je u ovoj zemlji već godinama broj maloljetnika koji kockaju, u porastu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije