Ex -Yu

Ovo je supruga Aljbina Kurtija: Stručnjak za terorizam i radikalizam

Ovo je supruga Aljbina Kurtija: Stručnjak za terorizam i radikalizam
Foto: Tanjug/AP | Ovo je supruga Aljbina Kurtija: Stručnjak za terorizam i radikalizam

Stranka "Samoopredjeljenje", čiji je lider Aljbin Kurti, osvojilo je najviše glasova na nedjeljnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Kurti je rođen 1975. godine na Kosovu pošto mu se otac Albanac doselio iz Crne Gore u Prištinu u potrazi za poslom gdje je upoznao i oženio se tamošnjom učiteljicom.

Fakultet je završio u Prištini, a "kalio" se radeći kod prepredenog SFRJ disidenta i albanskog političara Adema Demaćija u vrijeme kada je postao politički predstavnik takozvane OVK.

U vrijeme parlamentarnih izbora 2017. godine Kurti je ocijenjen kao "najsiromašniji" kandidat za tadašnjeg premijera južne pokrajine. On je tada prijavio imovinu vrijednu 85.000 evra, ali na ime supruge Rite Knudsen, inače Norvežanke i stručnjaka za temu terorizma.

Kurti je tada naveo da ne raspolaže ušteđevinom kao i da mu je godišnji prihod 18.824 evra.

Naime, prije šest godina Kurti se oženio Norvežankom Ritom koja se bavi istraživanjem u oblasti borbe protiv terorizma, radikalizma, ekstremizma i slično.

Interesantna profesija za suprugu čovjeka koji je 2000. godine bio osuđen za terorizam i rušenje teritorijalnog integriteta SRJ.

Međutim, iako je tada osuđen na 15 godina zatvora Kurti je već u martu sljedeće godine pušten na slobodu poslije brojnih pritisaka međunarodne zajednice.

To nije jedini puta kada je Kurti osuđivan.  Godine 2007. je osuđen na devet mjeseci zatvora poslije sukoba sa rumunskom UN policijom, kad je dvoje ljudi poginulo, a desetine povrijeđeno. Kurti je i 2015. godine uhapšen sa još trojicom poslanika, a onda su svi i osuđeni na uslovne kazne, jer su u prištinskoj Skupštini aktivirali suzavac kako bi se prekinuo rad i spriječilo usvajanje ZSO i demarkacija granice sa Crnom Gorom.

(Kurir.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije