Ex -Yu

Pahor: EU potcjenjuje dimenziju emocionalnog na zapadnom Balkanu

Pahor: EU potcjenjuje dimenziju emocionalnog na zapadnom Balkanu
Foto: Tanjug | Pahor: EU potcenjuje emocije na Zapadnom Balkanu
Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da geopolitički pristup Evropske unije prema prostoru zapadnog Balkana nije samo teritorijalni, već je i emocionalni, ali da misli da EU potcjenjuje tu dimenziju emocionalnog.

On je, u intervjuu za Tanjug, izjavio da bi se ponovni pokušaj mijenjanja granica na zapadnom Balkanu završio veoma konfliktno i da ne bi bilo tih problema na ovom prostoru, ako bi sve države istovremeno ušle u Uniju.

Prvi podsticaj za nastavak dijaloga Beograda i Prištine vidi na predostojećem samitu Brdo-Brioni, kda će, kako kaže, biti prvi susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednice privremenih organa samouprave u Prištini Vjose Osmani.

Na pitanje Tanjuga da li je kontradiktorno to što kaže da se Slovenija protivi promijeni granica, a priznala je nezavisnost tzv. Kosova 2008. godine, koju zvanični Beograd ne priznaje, Pahor je kazao da razumije to tumačenje Srbije.

"Ali sam i prije rekao, prijatelju predjsedniku Vučiću, da moramo da živimo u realnom vremenu nakon te tragedije koje se završila krajem 90-ih i i ostavila granice kakve su sada. Razumijeli smo da je pokušaj njihovog mijenjanja tada bio veoma težak i da bi u ponovnom pokušaju i kad bi počeo mirno, da bi se ponovo završio veoma konfliktno", rekao je predsjednik Slovenije.

Kaže da potrebno učiniti sve što je u našoj moći, i su u tom smislu Slovenija i Srbija saveznici, da se obezbijedi mir, stabilnost, bezbjednost i blagostanje ljudi.

"Čini i svim vođama procesa Brdo-Brioni ta zamisao o geopolitičkom pristupu Evropske unije prema Zapadnom Balkanu racionalna. Naime, ako bi se proširenje odvijalo brže, ako bi se reforme država odvijala brže, i ako bi sve države u Evropsku uniju ušle istovremeno, ne bi bilo tih problema, koji su veoma povezani sa prošlošću, već bi mogli svi da se okrenem u budućnosti", rekao je Pahor.

Predsjednik Slovenije je prije dolaska u Beograd bio u Prištini, gdje je na zajedničkoj konfernciji za medije predsjednica privremenih organa samouprave Vjosa Osmani najavlila da ne odustaju od tužbe protiv Srbije.

Na pitanje da se stiče utisak da Priština na sve načine nastoji da oteža nastavak dijaloga i postizanje eventualnog dogovora, predsjednik Slovenije kaže da se nada da će nastavku razgovora dvije strane doprineti i sastanak u ponedjeljak u okviru samita Brdo-Brioni.

"Tamo će se na kraju krajeva prvi put sastati predsjednik Vučić i predsjednica Kosova. To će biti prilike da se i sa ostalim vođama otvoreno razgovara o tome kako bi smo svi mogli da pomognemo, doprinesimo i podržimo taj dijalog, da se pokrene dalje. To sam rekao i u Prištini i to sam rekao i ovde u Beogradu. Razumijem razmišljanje, sumnje, ali nemamo drugi put, osim da sa najvećom političkom voljom i sa mnogo strpljivo pokušamo da izgradimo povjerenje između vođa, a nakon toga i stvarni praktičan dijalog i da jedni druge podržavamo da bi smo došli da rezultata", ocijenio je predsednik Slovenije

Pahor ističe da se sve ostalo može završiti veoma loše i smatra da to niko ne želi.

"Svi razumijemo osjetljivost trenutka. Želim da kažem nešto što mi je ostalo iz razgovora sa predsjednikom Vučićem, sad nakon ručka kad smo se pozdravljali. Taj geopolitički pristup Evropske unije prema prostoru zapadnog Balkana nije samo teritorijalni, već je i emocionalni. Mislim da možda Evropska unija potcjenjuje tu dimenziju emocionalnog, što je veoma kompleksan pojam. Ne radi se samo o teritorijalnom geopolitičkom pristupu već i emocionalnom. Moramo da razumijemo ukupnu kompleksnost problema", dodao je Pahor.

On kaže da je pokušao da razumije predsjednika Vučića kad je rekao, da tu i tamo Srbima izgleda da su stalno žrtve. U tom smislu dodaje svi imaju taj osjećaj, ne samo Srbi.

"Mislim da to treba okrenuti u drugom pravcu, da svi budemo dio tog novog uspjeha, a ne dio neke prošlosti koja nas vuče unazad, ali treba razumijeti, to apsolutno razumijem. Ali, ipak treba nastaviti dalje. Rastu nove generacije, nadajmo se da neće nikada morati da dožive grozne stvari koje smo vidjeli na ovim prostorima devedesetih. Zato moramo sad nešto da uradimo. Mislim da se svi trudimo da će to u ponedjeljak biti potvrđeno na samitu procesa Brdu-Broni, da se trudimo da izgradimo mir i stabilnost", ponovio je predsjednik Slovenije.

On kaže da je, iz razgovora u četiri oka sa predsjednikom Vučićem, vidio da imaju slične ideje, ali da nisu sve iste, pogotovo u smislu kosovskog pitanja.

"Slovenija je priznala Kosovo i želi da bude dobar prijatelj Kosovu, ali je i iskreni prijatelj Srbije i želi to da bude. Ali i vi morate da razumijete kompleksnost naše situacije. Svi moramo da se uživimo u probleme drugih, to je toliko važno za zapadni Balkan", rekao je Pahor.

Kada je u pitanju predstojeći samit procesa Brdo-Brioni, Pahor je rekao da je to jedan od najznačajnijih samita, pošto će se mnogi lideri sastati poslije dugo vremena.

"Prije svega je tu velika ambicija Slovenije, kao domaćina, da pripremimo deklaraciju ili zaključke, koji su veoma sadržajni. Idu u pravcu kao što smo razgovarali. Proširenje Evropske unije je geopolitičko pitanje i mora da bude prioritetno, ne potisnuto u stranu. Mora da pred očima ima ukupan prostor zapadnog Balkana i da tako pitanje granica postane manje relevantno. Mislim da će biti još nekoliko drugih stvari o kojima sam se dogovorio sa vođama, o kojima ćemo morati da prodiskutujemo za vrijeme plenuma i na ručku. Nadam se da će zaključci uliti novi optimizam, a prije svega će dati jednu poruku u regionu kao i Briselu. Ako u ponedjeljak budemo sposobni da se dogovorimo, onda ćemo time uraditi mnogo, ali ako ne budemo onda ćemo propustiti veliko mogućnost. Kao domaćin ućiniću sve da se to ne propusti", istakao je Pahor.

Upitan kakva mogu biti očekivanja Srbije od predstojećeg predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom, Pahor je istakao da je Slovenija prijateljska država Srbije i da će učiniti sve, što je u njenoj moći, da se postupak proširenja nastavi dalje, a ne da ide unazad i da se ne zaustavi.

"Sigurno ćemo se zalagati za to. Sigurno je to poseban samit za vreijme našeg Predsjedništva sa zemljama zapadnog Balkana. Kažem ovdje, pošto sam u Beogradu, pošto sam u prijateljskoj Srbiji, mislim da Evropa dobro razumije napore koje Srbija ulaže u taj evropski koncept razvoja. Nije jednostavno, nije lako ni Srbiji, ni Evropskoj uniji, koje ima svoje probleme. Ali, kad ste podsjetili na moju tezu, da je proširenje geopolitička nužnost, mi nemamo drugi izbor nego da taj dio uključujući Srbiju uđe u Evropsku uniju što prije, da na kraju bude zaključen i ispunjen taj koncept - Evropa zajedno, slobodna i demokratska", kaže predsjednik Slovenije.

Pahor ponavlja da je prostor Zapadnog Balkana okružen članicama Evropske unije i da je to prirodni prostor Evropske unije. U tom smislu kaže da misli da EU iskreno želi Srbiju u svom članstvu.

"Mislim da su te sumnje suvišne. Naravno, kao i prilikom svakog drugog proširenja i Slovenci bi mogli da se pitaju kad smo bili svjedoci nekim posebnim uslovima, pa Hrvati kad su bili svjedoci posebnih uslova, pa i Austrijanci, i tako dalje. Tako i vi imate taj osjećaj, to razumijem. Međutim, moram da vam kažem da imate u Evropskoj uniji mnogo prijatelja, da je Srbija polako stvorila imidž države koja je iskrena, što se tiče evropskog puta. Ali, naravno morate da razumete da kao što smo i mi bili, tako će i Srbija biti dužna da odgovori na pitanje o vladavini prava, o slobodi medija, o odnosima sa susjedima. To su sve pitanja koja su legitimna i moraju naravno da budu adresirana na evropski način", rekao je Pahor.

Kada je u pitanju status Srba u Sloveniji, predsjednik te države kaže da verovatno neće dobiti status nacionalne manjine poput Italijana i Mađara.

"Ali se iskreno zalažemo i to će vam vaši sunarodnici potvrditi, da imaju sve mogućnosti, zakonske i ostale i da uz finansijsku pomoć države mogu da izraze sav svoj identitet, jezik, kulturu, očuvanje tradicije. To Sloveniju obogaćuje. Vaši sunarodnici u Sloveniji nam pomažu u našem razvoju. Mi ih volimo, oni vole da budu kod nas i to je za Sloveniju veoma važno", zaključio je Pahor u intervjuu Tanjugu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Projekti BiH arhitekata i dizajnera koji su dio internacionalnog VELUX takmicenja

Marketing tim / 23.06.2021 12:54

Bringing Light to Life Architectural Design Awards takmičenje je koje postoji već 7 godina u Bugarskoj, a od 2018. godine i učesnici iz Bosne i Hercegovine imaju priliku biti dio istog.

Velux | Projekti BiH arhitekata i dizajnera koji su dio internacionalnog VELUX takmicenja

I ove godine arhitekti i dizajneri dobili su izazovnu priliku da sa svjetskom publikom podijele svoje najnovije projekte. Naši arhitekti predstavili su primjere dobre prakse u korištenju VELUX solucija na temu „Neka vaša priča postane pobjednik“.

Arhitekti i dizajneri imali su zadatak da u svojim projektima pristupe rješavanju dnevne svjetlosti koristeći rješenja prirodnog osvjetljenja kompanije VELUX. 90% vremena provodimo u zatvorenom, a to utiče na naše zdravlje. Zbog toga zgrade moraju više doprinijeti dobrobiti ljudi uzimajući u obzir dnevnu svjetlost i prirodnu ventilaciju. Ne možemo živjeti bez dnevnog svjetla. Dnevno svjetlo utiče na našu sposobnost koncentracije, produktivnost, zdravlje i spavanje.

Bosanskohercegovački arhitekti i dizajneri čiji projekti su bili dio ovog takmičenja su: Aleksandra Banović, Belma Šačiragić, Dalila Fejzagić, Haris Bradić i Maja Nurkić. Kako su izgledali njihovi projekti, s kojim izazovima su se susreli i koliko je u arhitekturi i svakodnevnom životu bitna prirodna, dnevna svjetlost pročitajte u nastavku:


Aleksandra Banović

Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera


Projekat: Apartmani Dalmacija

Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera
Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera

Aleksandra o svom projektu:

Najveći izazov u predstavljenom projektu „Apartmani Dalmacija“ sastojao se u rekonstrukciji i adaptaciji već postojeće, djelimično izgrađene, postojeće strukture. Zahtjev investitora sastojao se u promjeni namjene izgrađene strukture u prostore za apartmanski smještaj.

Reorganizacija prostorne cjeline zahtjevala je maksimalnu iskorištenost prostotrnih kapaciteta uz poštovanje svih standarda prostornog komfora.

U okviru projektnog zadatka rekonstrukcija i adaptacija zahtjevala se maksimalna iskorištenost svih postojećih konstruktivnih elemenata, kao i selektivni prostup problemu rješavanja prostorne organizacije.

Dio postojeće izgrađene strukture potpuno je rekonstruisan sa promjenom namjene, dok je dio zgrade namjenjen za stanovanje investitora zahtjevao minimalne intervencije koje su se ticale uglavnom spoljašnjeg izgleda tog dijela objekta.

Jedan od ključnih parametara za ostvarivanje optimalnih uslova prostornog komfora predstavlja izgled ambijentalne cjeline i kompletnog prirodnog okruženja. U predstavljenom projektu prirodno okruženje koje ima uglavnom mediteransku klimu zahtjevalo je upotrebu prirodnih materijala, gdje preovladavaju drvo i cigla, koji su doprinjeli boljem uklapanju objekta u ambijentalnu cjelinu.

Krajnji cilj svakog uspješnog projekta je kompromis između specijalnih zahtjeva investitora i kreativnog izražavanja projektanta sa akcentom na funkcionalnosti i ostvarivanju optimalnih uslova prostornog komfora, što je bio slučaj u ovom projektu rekonstrukcije.  

O važnosti dnevne svjetlosti kaže:

Vizuelna percepcija stvarnosti i lični doživljaj iste ni u kom pogledu ne bi bili mogući bez fizičkog fenomena koji danas nazivamo svjetlost. Pojam dnevne svjetlosti  u arhitekturi predstavlja veoma bitan faktor koji utiče na ostvarivanje prostornog komfora. Iako prostorni komfor može da ima neke subjektivne parametre koji ga određuju, on svakako uključuje i neke opšte parametre, a jedan od njih svakako je dnevna svjetlost, dok intenzitet dnevne svjetlosti može da ima veliku ulogu u ostvarivanju subjektivnog prostornog komfora.

Prema tome, pojam dobre arhitektonske prakse svakako nije moguć ni ostvariv bez funkcionalno osmišljenog koncepta osvjetljenja unutar neke prostorne cjeline i strateški projektovanih cjelina za ostvarivanje dovoljnih optimalnih količina dnevne svjetlosti.


Belma Šaćiragić

Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera


Projekat: Villa E

Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera
Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera

Belma o svom projektu i iskustvu sa VELUX rješenjima:

U današnjem digitalnom svijetu sve je veća potreba za interakcijom čovjeka sa prirodom. Samoodrživi objekti, prirodni materijali, prirodna svjetlost u objektu - sve su to stavke koje poboljšavaju kvalitetu samog objekta i života korisnika.

Dizajn se mijenja i stvar je ličnog stila, te ga prilagođavamo svakom investitoru, a kvalitetan i zdrav prostor traje i direktno utiče na život i razvoj čovjeka. VELUX brendirani proizvodi, bazirani na tradiciji, kvaliteti i inovativnim rješenjima, omogućili su da svaki kvadrat prostora bude prirodno osvijetljen i ventiliran čime se postiže uspješna interakcija čovjeka sa prirodom.

Igrom dnevne svjetlosti u prostoru i posmatranjem zvjezdanog neba, oživljena je i omogućena funkcionalnost svakom potkrovlju ili centralnom dijelu objekta koji bi bez zentalnog osvjetljenja bio nekvalitetan, nefunkcionalan i nezdrav prostor. Odlučila sam se da svoj projekat rekonstrukcije i dogradnje objekta prezentiram na VELUX BLL Architectural Design Award 2020.

U projektu je jasno dokumentovana slika zatečenog stanja objekta, a VELUX krovni prozori su u novom rješenju projekta u potpunosti funkcionalno i estetski transformisali prostor, što su prepoznali i kolege iz Stručnog žirija kao i sam investitor.

Zahvalna sam kompaniji VELUX na izvrsnoj organizaciji takmičenja kao i mogućnosti da imamo kontakt na regionalnom nivou, da prezentiramo svoj rad, analiziramo ideje i projekte kolega i razmjenjujemo konstruktivne kritike koje uvijek dovode do poboljšanja kvalitete kako projekta tako i proizvoda.

Takođe, ovo takmičenje implicira tezu da su VELUX proizvodi inspiracija arhitektima u kreiranju inovativnih i funkcionalnih projektnih rješenja.”


Dalila Fejzagić

Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera


Projekti:

  • Privatni stan Odobašina
  • Mutvaq
Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera
Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera

 

Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera

Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera

Dalila o učešću na takmičenju:

Drugu godinu za redom dostavljam radove i tako učestvujem u VELUX BLL Architectural Design Award-u. Projekte sa kojima ušestvujem su redovni, stvarni projekti koje radimo za naše klijente.

Na taj način bavimo se prostorima u kojima nastojimo aplicirati stvarne potrebe klijenata, a ona najosnovnija je potreba za prirodnom svjetlošću, ali i protokom svježeg i čistog zraka. Tako uviđam nezamjenjivu ulogu prirodne svjetlosti na kojoj se temelji zdrav i kvalitetan život.


Haris Bradić

Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera


Projekti:

  1. Apartman Jelina Iglica

Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera
Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera
Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera
Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera

O projektu Jelina Iglica:

Krajolik, bogatstvo prirode oslikano u prelijepim jelama koje se savijaju pod snježnim pokrivačem i već nekoliko vrlo uspješnih arhitektonskih realizacija na planini Jahorini, od samog su početka dizajn usmjeravali na oblik izveden iz kontura drveta jele, bora ili smrče kojima okruženje obiluje.

Kontura postaje kosi krov koji se proteže od etaže prizemlja do samoga špica na visini od 9,5 m te tako skoro u cijelosti pokriva sve tri nadzemne etaže. Egzaktnih urbanističkih parametara nije bilo te se slijedio cilj volumetrijske nenametljivosti u odnosu na susjedne objekte. Kose su plohe krova ujedno i fasadne (sjeverna i južna) pa su ključnu ulogu u osiguravanju unutarnjeg osvjetljenja imali krovni prozori na obje strane.

Prednja su i stražnja strana klasične fasadne plohe, gdje je istočna ujedno i ulazna te je potpuno zatvorena, dok je zapadna fasada u najvećem procentu staklena, pa tako omogućava neometan pogled na netaknutu planinsku prirodu. Unutarnja se dispozicija sastoji od šest apartmana površine od 33 do 75 m2, sa zajedničkim sadržajima u suterenu.

Objekt ima ukupnu uporabnu površinu od 285 m2, a materijaliziran je suvremenim materijalima: plastificirani lim u obliku kaseta, drvena fasadna obloga, kontaktna fasada zamišljena s ukrasnim malterima i staklo.


       2. Projekat: Četiri kuće


Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera
Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera

O projektu 4 kuće:

Projekt Četiri kuće predstavlja kompleks kolektivnoga stanovanja s visokim stupnjem intime svake jedinice. Nalazi se na prigradskoj padini Poljine, s direktnom orijentacijom prema gradu Sarajevo.

Veličina jedne kuće je 15,2 x 10,4 m, multiplicirana četiri puta na parceli. Udaljenost od pristupne saobraćajnice iznosi 7,20 m, a od bočnih se strana granice parcele prati urbanistički parametar od 3 m. Najviša kota krova jedne kuće iznosi 7’97 m, a najniža -3’07 m (suteren).

Površina je kuće po etažama, kako slijedi: garaža 154,9 m², prizemlje 169,28 m² i kat 128,39 m². Ukupna uporabna površina iznosi 452,57 m². Pješački su pristupi na jugoistočnoj strani kuće, a kolski na jugozapadnoj. Donjem se pojasu kuća pristupa direktno s glavne ceste, a gornjem s nove saobraćajnice unutar kompleksa (koja se također spaja s glavnom cestom).

Forma i volumen kuće nastali su kao potreba za objedinjavanjem funkcionalnog, tradicijskog i ekološki osviještenog dizajna. Kako bi se planirana kuća prilagodila svome terenu, ali u isto vrijeme i akcentuirala, ideja je da ona poput stijene izvire iz prirodne konfiguracije zatečenoga terena.

Princip i koncept uobličenja same kuće i dalje poštuju proporciju, ravnotežu, opreku i gradaciju, s elementom asimetrije. Ona se otvara prema Suncu i stremi k nebu i nesmetanom pogledu na grad Sarajevo. Nagib krova iznosi 7,2°, dok je njegova najviša kota 7,97 m, a najniža 6,06 m.

Kuća se sastoji od tri etaže (S+P+1) namijenjene obiteljskom stanovanju. Svijetla je visina prizemlja 2,65 m, a suterena  2,55 m. Visina je kata varijabilna zbog kosine krova (2,71 – 3,90 m). Prostorna je organizacija kuće vrlo jednostavna, s akcentom na funkcionalnost i ugodnost. Na prizemnom se vodoravnom planu nalazi javni dio kuće – dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom, sa spavaćom sobom za goste s privatnim kupatilom i garderobom.

Vešeraj u prizemlju ima svoj izlaz izvana radi funkcionalnosti i praktičnosti. Kroz otvoreno trokrako stubište pristupa se katu koji je intimni dio kuće, sa spavaćim sobama za djecu i master-spavaćom sobom s privatnim prostorijama i centralnom ostavom.

Dalje, otvoreno se stubište spušta u suteren koji je u tom dijelu obogaćen unutarnjim zelenilom. Suteren se sastoji od pratećih sadržaja, garaže i multifunkcionalne prostorije. Otvoreno stubište te centralni garderober za master-sobu osvijetljeni su putem krovnih prozora.

Dodatno se osvjetljenje u podrumu postiže bočnim svjetlosnim oknima i podrumskim prozorima. Sadržaj je prostora organiziran tako da postiže visok standard stanovanja, uzimajući u obzir potrebe svih korisnika.

Čista je prostorna organizacija ono što daje dodatnu kvalitetu stanovanja u objektu, a dodatni je motiv što su sve prostorije zadovoljavajuće orijentacije. Orijentacija je bila jedan od primarnih ulaznih parametara prilikom projektiranja kompleksa, kako bi se što bolje uporabile mogućnosti energetske učinkovitosti i zadovoljili principi energetski učinkovite arhitekture.


      3. Projekat: S.a.K. Housing

Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera
Foto: Velux / Jedinstveni projekti bosanskohercegovačkih arhitekata i dizajnera
Najčitanije