Ex -Yu

Papa poručio Hrvatima da se strpe u vezi s kanonizacijom Stepinca

Papa poručio Hrvatima da se strpe u vezi s kanonizacijom Stepinca
Foto: Twitter | Papa poručio Hrvatima da se strpe u vezi s kanonizacijom Stepinca

VATIKAN - Premijer Andrej Plenković obnovio je poziv papi Franji da posjeti Hrvatsku i izrazio nadu da će ta posjeta biti realizovan u pravom trenutku iako Sveti otac u pravilu bira manje evropske zemlje bez striktne katoličke većine, a u vezi s kanonizacijom kardinala Stepinca ključna poruka je "strpljenje".

"Zadovoljstvo mi je danas da smo bili primljeni kod pape Franje... Ja se nadam da će u pravom trenutku on doći posjetiti Hrvatsku", rekao je Plenković u izjavi za novinare nakon susreta s papom Franjom i vatikanskim državnim sekretarom kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon audijencije, koja je trajala 22 minuta, hrvatski premijer i papa razmijenili su poklone.

Plenković je papi poklonio raspelo "Raspeti krist" Damira Mataušića i drugi svezak Beramskog brevijara napisan na glagoljici. Od pape je dobio medalju s ključnim porukama solidarnosti i saradnje, te nekoliko knjiga - njegovih radova.

Na pitanje novinara da li su i ovaj put razgovarali o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, Plenković je rekao da je u kratkom razgovoru sa Svetim ocem i kardinalom Parolinom spomenuta i ta tema.

"Pozicija Vlade konkretno u ovom slučaju, a mogu reći i cijelog hrvatskog naroda, da su naša očekivanja i želje poznati, tu se ništa ne mijenja. Ono što očekujemo je da se cijela ta procedura kako i treba dovrši u okviru Katoličke crkve. Poruka koju imamo je poruka strpljenje", kazao je.

Razgovarali su i o BiH

Razgovarali su i o temama u zajedničkom interesu hrvatskog predsjedanja Savjetom EU i papine globalne uloge, posebno zato što je Plenković došao u ovu drugu posjetu Vatikanu i u svojstvu premijera zemlje koja predsjedava Savjetom EU.

Tu je posebno riječ o migracijama - kako spriječiti nezakonite i urediti zakonite, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, demografskim izazovima u Evropi te zajedničkim naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

Upitan da li je bilo riječi o proširenju EU, s obzirom na to da je papa bio u posjeti Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, premijer je kazao da je i ta tema bila dotaknuta, posebno u razgovoru s kardinalom Parolinom, te da im je rekao da će samit u maju u Zagrebu poslati snažnu poruku susjednim državama u vezi s evropskom perspektivom.

"To nailazi na odobravanje jer dijelimo stav da samo agilnom politikom, aktivnim uključenjem možemo potaknuti reformske procese, dosegnuti i vrijednosti i standarde."

Plenković očekuje da se uoči samita riješi pitanje o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, posebno nakon jučerašnjeg izvještaja i prijedloga Evropske komisije o reformi metodologije pregovora.

Što se tiče BiH, koja je takođe bila tema razgovora u Vatikanu, Hrvatska izrazito vodi računa o odnosima s tom zemljom, rekao je premijer, posebno o položaju Hrvata kao ravnopravnog, konstitutivnog naroda, kazao je.

"Nailazimo na razumijevanje ovdje u Svetoj stolici o toj temi."

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije