Ex -Yu

Parada ponosa u Prištini protekla bez inicidenata

Parada ponosa u Prištini protekla bez inicidenata
Foto: Kosov online | Parada ponosa u Prištini protekla bez inicidenata

PRIŠTINA - U Prištini je danas održana treća po redu Parada ponosa pod sloganom "Za koga ti srce kuca" koja je, kako prenosi Kosovo online, protekla bez inicidenata.

Učesnici su prošetali glavnom prištinskom ulicom, a između ostalog, nosili su transparente na kojima je na srpskom jeziku pisalo "Albanci su naša braća" i "Moje srce kuca za ljubav", dodaje Glas Amerike.

Skup, koji je trajao oko dva sata, podržali su aktivisti LGBTI zajednice iz regiona, uključujući organizatore Parade ponosa u Beogradu, koji su u Prištini došli sa 15-ak aktivista.

"Uvek ćemo podržavati sve napore da Kosovo bude demokratičnije, da pomognemo razvoju ljudskih prava na Kosovu. Podršku iz Srbije će imati uvek", rekao je Bojan Lazić iz Beograda za Kosovo online.

Prisustvovali su i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, ambasador SAD na KiM Filip Kosnet i šefica kancelarije EU na KiM, navodi Radio kontakt plus dodajući da je Paradu ponosa obezbeđivao veliki broj pripadnika kosovske policije.

Organizatori parade su Centar za razvoj društvenih grupa (CSGD) i Centar za slobodu i ravnopravnost (CEL) sa partnerskim organizacijama, Civil Rights Defenders (CRD) i Inicijativa mladih za ljudska prava na KiM.

Organizatori smatraju da će ova parada poslužiti društvu na KiM da postane tolerantnije i prihvatljivije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije