Ex -Yu

Pratite nas na Google news

"Pasoška kriza" u Sjevernoj Makedoniji: Formulari koče izdavanje

"Pasoška kriza" u Sjevernoj Makedoniji: Formulari koče izdavanje
Foto: Ilustracija | "Pasoška kriza" u Sjevernoj Makedoniji: Formulari koče izdavanje
Beta

SKOPLJE - Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije je zbog nestašice formulara obustavilo izdavanje novih pasoša.

Ministar unutrašnjih poslova Naće Čulev je rekao novinarima da je 16.500 građana zakazalo termin za izdavanje pasoša, ali da je na raspolaganju manje od 3.700 obrazaca.

Ministarstvo radi na rješavanju "pasoške krize", rekao je ministar.

Dok se problem ne riješi, prioritet imaju oni kojima je izdavanje pasoša neophodno iz zdravstvenih razloga, rekao je Čulev.

Ministar je, kako su prenijeli mediji, rekao da isporuka 100.000 pasoša treba da stigne najkasnije 24. marta, i da je njemačka firma "Veridos" koja ih štampa, obećala da će gledati da taj rok skrati za najviše dvije sedmice.

Po riječima ministra, to će biti posljednja isporuka formulara za pasoše sa starim nazivom države "Republika Makedonija", jer je planirao da se od septembra izdaju pasoši s novim nazivom države "Republika Sjeverna Makedonija".

Tokom "pasoške krize" koja je nastala prije nekoliko sedmica, taj tehnički ministar unutrašnjih poslova, iz opzicione VMRO DPMNE, za nedostatak formulara više puta je optužio svog prethodnika na tom mjestu, premijera Olivera Spasovskog.

Čulev je tvrdio da je Spasovski loše planirao nabavku formulara za pasoše, ali je sada rekao da su griješile i magacinske službe, jer su tadašnjeg ministra u decembru obavijestile da imaju 88.000 pasoša, da bi mjesec kasnije, u januaru, Čulevu odgovorile da imaju samo 27.000 formulara pasoša do marta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije