Ex -Yu

Patrijarh Irinej: Riješiti pitanje pravoslavne crkve u Ukrajini

Patrijarh Irinej: Riješiti pitanje pravoslavne crkve u Ukrajini
Foto: Tanjug arhiva | Patrijarh Irinej: Riješiti pitanje pravoslavne crkve u Ukrajini

BEOGRAD/MOSKVA - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej tokom susreta sa ruskim patrijarhom Kirilom istakao je da ono što se dešava u vezi sa pravoslavnom crkvom u Ukrajini podsjeća na "bombu bačenu na kuću", te dodao da se to pitanje ne smije ignorisati i da mora biti riješeno.

Patrijarh Irinej je rekao da je Ukrajina veliko iskušenje za pravoslavlje, koje je od velikog značaja jer se odnosi na centar pravoslavlja, javio je "Sputnjik".

"To nije nešto što je izvan, već pojava koja se dešava u našoj kući, iznutra. Verovatno su oni koji planiraju zlo protiv pravoslavlja dobro razmislili, a ono što se dešava u Ukrajini je kao da su bacili bombu u našu kuću", istakao je patrijarh Irinej.

On je dodao da je situacija u vezi sa crkvom u Ukrajini političke prirode.

U Kijevu je 15. decembra na inicijativu predsjednika Ukrajine Petra Porošenka i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja održan "ujediniteljski sabor", na kojem je za poglavara nove "autokefalne crkve" izabran Epifanij Dumenko.

Ruska pravoslavna crkva je tu odluku ocijenila kao ništavnu.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je 6. januara predao ukrajinskim vlastima tomos o autokefalnosti nove crkvene strukture, koja je nazvana "pravoslavna crkva Ukrajine". Dokument sadrži ograničenja koja strukturu čine zavisnom od Carigrada.

Na primjer, njena nadležnost ograničena je na teritoriju zemlje i ona ne može da postavlja episkope niti da uspostavlja parohije u inostranstvu.

Ruska pravoslavna crkva je autokefalnost nazvala ništavnom, a dan potpisivanja tomosa tragičnim u istoriji vaseljenskog pravoslavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije