Ex -Yu

Patrijarh Irinej: Samo jedinstvo može sačuvati crkvu i državu

Patrijarh Irinej: Samo jedinstvo može sačuvati crkvu i državu
Foto: N.N. | Patrijarh Irinej: Samo jedinstvo može sačuvati crkvu i državu

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je poruka današnjeg sabornog okupljanja u Žiči, gdje je centralna proslava jubileja Srpske pravoslavne crkve, da Srbi moraju da sačuvaju jedinstvo i ljubav jedni prema drugima i prema Hristu, a da zaborave na podjele da bi opstali.

"To je poruka današnjega velikoga događaja i praznika. Tako ćemo održati Crkvu, veru i državu. Da bude onako kako je bilo da država radi svoj, a crkva svoj posao. Da se sa ovog skupa raziđemo sa odlukom da se veri, Crkvi i sebi vratimo", rekao je patrijarh Irinej u besjedi nakon što je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Žiča.

Patrijarh Irinejje podsjetio da je prije osam vijekova u Žiči počela istorija srpskog naroda, a da su mudri Sveti Sava i njegov otac Stefan Nemanja znali šta njihovom narodu treba - samostalna država i autokefalna crkva.

"I tu crkvu osnivali su sveti ljudi. Cela porodica Stefana Nemanje su ugodnici. Ovu državu su postavili sveti i tu leži tajna kako su opstale naša crkva i naša država, nakon toliko stradanja, ropstva", napomenuo je srpski patrijarh.

On je naglasio da se Srbi moraju vratiti svojoj istoriji i putu Hristovom slijedeći riječi Gospoda da je on "put i istina".

"Danas, kada slavimo osam vekova postojanja naše crkve, na ovaj veliki, slavni i sveti dan ponavljam da Bog nije ostavio narod svoj. Srpski narod jeste stradao, prolivao je krv, nadao se i očekivao, ali je opstao, jer je ostao veran Bogu", rekao je patrijarh Irinej.

Neposredno nakon petrijarhovog obraćanja pročitana je i njegova poslanica povodom osam vijekova SPC.

Vjernike, koji su danas u Manastru Žiči prisustvovali Svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom velikog jubileja SPC, pričešćivalo je 12 episkopa i sveštenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije