Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Patrijarh Porfirije: Referendum na Kosovu izvršen je 1389. godine

Patrijarh Porfirije: Referendum na Kosovu izvršen je 1389. godine
Foto: Tanjug | Patrijarh Porfirije: Referendum na Kosovu izvršen je 1389. godine
N.N.

BEOGRAD - Patrijarh Porfirije gostovao je u emisiji "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije, gdje je govorio o svojim obavezama i tome kako prolaze prvi dani pastirske službe nad pravoslavnim vjernicima.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je otkrio i šta se dešavalo u kripti Hrama Svetog Save tokom izbora patrijarha, i kako se osjećao kada je izvučeno njegovo ime iz Jevanđelja.

"Kada sam bio u kripti Hrama Svetog Save i kada je izvučeno moje ime, najprije mi se učinilo da sam čuo drugo ime. I moram da budem iskren da sam se obradovao. Međutim, nije prošlo nekoliko sekundi, a za mene je to bilo kao vječnost, i doživio sam šok, ali u pravom smislu te riječi. Istinsko osjećanje dubinskog straha. A druga dvojica kandidata su imali veliki broj glasova, što znači i podršku sabora. Sva trojica smo bili potpuno izgubljeni prije nego što je započela molitva i izvlačenje imena onoga koji treba biti prvi među jednakima", rekao je patrijarh Porfirije za "RTS".

Naveo je da će njegovo biti da u ime svih iznese ono što je na dobro i što je na korist srpskom narodu, crkvi i državi, ali i svim članovima srpske crkve koji se nalaze širom planete.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, patrijarh Porfirije je naveo da u ovom trenutku, fizički, Srbija nije prisutna tamo u punom smislu te riječi, ali da je "suštinski Kosovo dio Srbije".

"Referendum na Kosovu izvršen je 1389. godine na Vidovdan i Kosovo je naprosto za nas, ne samo kolevka našega naroda, to je i kivot prepun moštiju svetih. Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, nego je to zaista za nas tema našega identiteta. Ja sam potpuno siguran da, bez obzira na real-političke okolnosti koje nisu ni najmanje naklonjene našem narodu, i naša država čini sve diplomatskim i strateškim metodama kako bi se, pre svega, sačuvao mir i kako bi se učinilo što više za dobro našeg naroda", istakao je patrijarh srpski.

Dodao je da misli da niko patriotski raspoložen ne može pomisliti da Kosovo nije dio Srbije.

"Šest vekova je Kosovo molitvena priča, molitvena tema za nas Srbe i posle šest vekova mi smo ostali na Kosovu i Kosovo je ostalo unutar Srbije. Prema tome, razgovarati o zajedničkom životu da, ali sve mimo toga i izvan toga, što se tiče crkve, bilo bi odricanje od našega bića", naglasio je patrijarh Porfirije.

Podsjetio je da je postao monah na Kosovu, u Dečanima.

"Moj prvi episkop bio je blaženopočivši patrijarh Pavle i on je govorio da je molitva najjače oružje protiv zla i još je dodavao, ako je Bog sa nama, ne može nam onda niko ništa. Ja verujem da Bog jeste sa nama, jer kada je reč o Kosovu, istina je na našoj strani u potpunosti", naveo je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je od 2014. godine bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Naveo je da mu je žao što će se fizički odvojiti od mnogih ljudi koje poznavao u Hrvatskoj, ali i od vjernog pravoslavnog naroda s kojim je, kako kaže, tek započeo da pravi crkvenu zajednicu. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije