Ex -Yu

Patrijarh ide u SAD da spriječi cijepanje SPC?

Patrijarh ide u SAD da spriječi cijepanje SPC?
Foto: Tanjug/AP | Patrijarh ide u SAD da spriječi cijepanje SPC?

BEOGRAD - Poglavar SPC patrijarh Irinej otputovaće do kraja mjeseca u SAD kako bi osujetio namjere trojice tamošnjih episkopa, Longina (Krča), Irineja (Dobrijevića) i Maksima (Vasiljevića), koje vode ka osamostaljenju njihovih eparhija od SPC, piše "Kurir" pozivajući se na izvore iz vrha srpske crkve.

Izvori lista tvrde da episkop novogračanički Longin, istočnoamerički Irinej i zapadnoamerički Maksim već duže vrijeme donose odluke mimo saglasnosti Sabora.

"Oni su registrovali eparhije naše crkve u Americi, ali su iz naziva izbrisali SPC i promijenili ime u 'Srpske pravoslavne eparthije u SAD'. To otvara mogućnost da ne budu u jedinstvu sa SPC i Patrijaršijom", ukazuje sagovornik lista.

On dodaje da su, pored toga, njih trojica 2018. na zasjedanju Sabora tražili blagoslov da naprave ustav koji će biti namijenjen samo za eparhije SPC u SAD. Blagoslov su dobili samo za to da naprave prijedlog ustava sa još dvojicom episkopa u SAD, kao i da ga nakon toga dostave Sinodu na razmatranje.

"Maksim, Longin i Irinej su taj ustav donijeli na prevaru i registrovali eparhije po tom lažnom ustavu, a o tome nisu obavijestili Sinod, niti kanadskog episkopa Mitrofana i južnoameričkog Kirila. Izdvajanje eparhija i promjena imena nije slučajnost, njih trojica su pristalice Carigradske crkve, koja inače sve radi s Amerikancima, pa je moguće da s njima u tajnosti sarađuju", navodi izvor lista iz Patrijaršije, dodajući da se sumnja da je njihova krajnja namjera da s Carigradom prave posebnu autokefalnu crkvu od tih eparhija.

Drugi izvor Kurira iz crkvenih krugova podsjeća da je Sinod u septembru i novembru 2019. od trojice neposlušnih vladika zatražio da ponište dejstvo spornog ustava, ali da oni tu odluku još nisu sproveli, oglušili su se.

"Dotle je došlo da patrijarh Irinej mora lično da ode i da na vanrednom saboru SPC za Sjevernu i Južnu Ameriku 29. februara na Floridi zahtijeva od trojice episkopa da stave van snage sporni ustav", navodi izvor.

Kurir navodi da trojica episkopa nisu odgovorila na pitanja lista o ovoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije