Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Pendarovski EU: Promijenili smo i ime zemlje zbog pregovora

Pendarovski EU: Promijenili smo i ime zemlje zbog pregovora
Foto: Twitter/Stevo Pendarovski | Pendarovski EU: Promijenili smo i ime zemlje zbog pregovora
Tanjug

BEČ - Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski upozorio je Evropsku uniju da će, ako ne dođe do početka pristupnih pregovora sa njegovom zemljom, Unija izgubiti na vjerodostojnosti.

Pendarovski je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", kazao da je njegova zemlja promijenila i svoje ime da bi dobila pristupne pregovore.

"To do sada nijedna zemlja kandidat nije učinila", poručio je on.

Ukoliko pristupni pregovori budu dalje odlagani, EU će izgubiti na vjerodostojnosti i, kako kaže Pendarovski, evroentuzijazam će drastično biti smanjen.

"Građani su nas pitali zašto moramo da mijenjamo ime naše zemlje. Mi smo im rekli - kako bismo mogli postati dio EU. Ispunili smo sve. Sada građani pitaju zašto ponovo dolazi do odlaganja", prenio je Pendarovski.

Kazao je da narednih mjeseci očekuje i pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u.

Govoreći o migrantima, Pendarovski je kazao da u njegovoj državi, koja se nalazi na balkanskoj ruti, nije primjećeno nikakvo povećanje talasa migranata iz Turske.

"Do sada nismo uočili značajan rast broja migranata", istakao je on.

Rekao je da je uvijek moguće da izbjeglice žele iz Grčke da koriste rutu preko Sjeverne Makedonije, kako bi došli do sjevernijih zemalja EU.

Ali, kako objašnjava, aktuelna situacija nije ni približno uporedva sa 2015. i 2016. godinom, kada je milion ljudi prošlo kroz Sjevernu Makedoniju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije