Ex -Yu

Peović u saboru nazvala Tuđmana zločincem i dobila opomenu

Peović u saboru nazvala Tuđmana zločincem i dobila opomenu
Foto: Facebook | Peović u saboru nazvala Tuđmana zlocincem i dobila opomenu

ZAGREB - Poslanica opozicione Demokratske fronte u hrvatskom parlamentu, Katarina Peović, nazvala je danas prvog predsjednika Franju Tuđmana zločincem, što je izazvalo žestoke reakcije.

Tema sabora je bila Prijedlog zakona o osnivanju fakulteta odbrane i bezbijednosti, a Peović je upitala treba li Hrvatskoj takav univerzitet.

"Ne bi li 25 godina nakon rata trebalo da radimo na demilitarizaciji? Mi uporno povećavamo budžet za vojsku, otvaramo fakultete koji će proizvoditi isključivo vojne kadrove i konačno da li je prikladno da se nazove po Franji Tuđmanu, s obzirom na to da je Međunarodni krivični sud utvrdio da je Tuđman učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu", rekla je Peović.

Ministar obrane Mario Banožić odgovorio joj je da je ime "vrhunski odabrano, jer je reč o prvom predsjedniku Hrvatske".

Poslanik Željko Rajner (HDZ) je reagovao rekavši da smatra "sramnim i bezprizornim" da se Tuđman u parlamentu naziva zločincem.

"On je stvoritelj Hrvatske. Bez njegovog vođstva pitanje je kako bi Hrvatska izgledala i pitanje je bi li oni koji o njemu tako danas govore uopšte tu sjedili ili bi bili negdje u Užicama", rekao je Rajner.

Intervenisao je i predsjednik sabora Gordan Jandroković i zamolio "poslanike da biraju riječi".

"Međutim, hrvatska javnost sudiće o onome što govore", istakao je Jandroković.

Poslanik HKS Marijan Pavliček se obrušio na Peovićevu zamjerivši joj da brani zvijezdu petokraku koja je, kako kaže, razarala Vukovar, a Tuđmana naziva zločincem.

"Ovo je sramota. Kako vas nije sramota reći da je Tuđman zločinac", upitao je Pavliček, koji smatra da Peović treba da bude udaljena sa sjednice.

Peović je, međutim, u obraćanju po povredi Poslovnika rekla da je u saboru dozvoljeno da se iznose činjenice, što je ona i učinila.

"Dakle, Međunarodni krivični sud je to utvrdio, a ne ja. Molim da se ovde ne optužuju poslanici, ne kvalifikuju njihove izjave i pritom uopšte ne navodi šta je netačno i nečinjenično rečeno", rekla je Peović.

Jandroković joj je na to odgovorio da nije iznijela nikakvu činjenicu, već samo svoj stav, jer su, kako tvrdi, "činjenice potpuno drugačije".

I poslanik Miro Bulj (Mostar) se pridružio kritičarima Peovićeve zbog toga što je, kako je kazao, rekla da je Domovinski rat zločinački poduhvat.

Bivši vukovarski branitelj i poslanik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe je Peovićevoj poručio da je "Tito zločinac koji je dokazan".

"Crvena petokraka je zločinačka i napadala je Vukovar", poručio je on.

Peovićeva nijre odustala, rekavši da se u saboru kršte ustavne odrednice.

"Govorimo o partizanima i Titu kao zločincima...", počela je, ali je Jandroković prekinuo i uputio opomenu, piše hrvatski portal Direktno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije