Ex -Yu

Petković: Kurtijev vrhovni cilj Velika Albanija

Petković: Kurtijev vrhovni cilj Velika Albanija
Foto: Tanjug/Arhiva | Petković: Kurtijev vrhovni cilj Velika Albanija
Srna

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković smatra da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti novim pozivom na stvaranje tzv. Velike Albanije još jednom potvrdio da je velikoalbanski projekat njegov vrhovni politički cilj, pa je međunarodnu zajednicu upozorio da stane na put Kurtijevom ekstremizmu.

Petković je istakao da je Kurti time pokazao da albanski nacionalni pokret na Kosovu i Metohiji nikada nije imao veze sa ljudskim pravima i položajem albanske manjine unutar Srbije, već da je njegova suština ogoljeni separatizam.

Otuda, smatra Petković, dolazi i Kurtijeva nezainteresovanost za dijalog sa Beogradom, koja predstavlja njegovo čisto ponižavanje Brisela kada ironično govori da bi mogao da čini ustupak i sa sedmog mjesta stavi dijalog na četvrto mjesto po prioritetu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prema riječima Petkovića, iza Kurtijevih sanjarenja o jednoj i jedinstvenoj albanskoj državi na Balkanu ne krije se ništa drugo do fašistička ideja takozvane "velike Albanije", koja u samoj svojoj srži sadrži koncept nacionalne supremacije Albanaca i konfrontacije sa svim susjednim narodima.

On je naveo da bi Kurtijeva "infantilna potreba za prekrajanjem granica na Balkanu bila smiješna da nije praćena i njegovom opasnom patološkom potrebom da prijeti nasiljem i da se igra vojskovođe".

"Još jednom upozoravamo međunarodnu zajednicu da, dok još nije kasno, stane na put ekstremizmu Aljbina Kurtija i za početak izvrši najodlučniji pritisak da se njegove falange povuku sa severa Kosova i Metohije", naglasio je Petković. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije