Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Petković: Međunarodna zajednica hitno da reaguje na Kurtija

Petković: Međunarodna zajednica hitno da reaguje na Kurtija
Foto: kim.gov.rs | Petković: Međunarodna zajednica hitno da reaguje na Kurtija
Srna

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da međunarodna zajednica mora hitno i oštro da reaguje na najave Aljbina Kurtija o stvaranju zakonskih osnova za stvaranje "velike Albanije".

Petković je podsjetio u saopštenju da je takozvana "velika Albanija" fašistički koncept, koji podrazumijeva nasilno prekrajanje granica i stvaranje etnički čistog albanskog prostora na račun susjednih država i naroda.

"Svaki korak u tom pravcu značio bi potpaljivanje novog bureta baruta na Balkanu. Međunarodna zajednica mora da hitno i oštro reaguje na nagoveštaj velike nevolje i tragedije čiji je Kurti vesnik, jer davanje vetra u jedra velikoalbanskom projektu ne može da izrodi ništa dobro", istakao je Petković.

Petković ocjenjuje da Kurti, najavljujući stvaranje zakonskih osnova za referendum o ujedinjenju samoproglašenog Kosova i Albanije, odnosno stvaranju takozvane velike Albanije, ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

"Kosovo i Metohija, kao integralni deo teritorije Srbije, ne može da se ujedini sa nekom drugom državom, a svaki jednostrani pokušaj da se to uradi izazvao bi nesagledive posledice i na trajan način nepovratno uništio svaku mogućnost da se srpsko-albanski odnosi razvijaju u pravcu prijateljstva i saradnje", naveo je on. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije