Ex -Yu

Petković: Srbi dokazali da su najjači kada im je najteže

Petković: Srbi dokazali da su najjači kada im je najteže
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Petković: Srbi dokazali da su najjači kada im je najteže

​BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je povodom ubjedljive pobjede Srpske liste na lokalnim izborima na Kosmetu da su Srbi pokazali i dokazali da su najjači kada im je najteže i kada su pod najvećim pritiskom.

On je ocijenio da je pobjeda Srpske liste istorijska te da je to pobjeda kako srpskog naroda na Kosmetu, tako i politike koju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ova podrška i poverenje nas obavezuju da radimo i gradimo još više", napisao je Petković na svom Facebook profilu.

Kandidati Srpske liste u devet od deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom su izabrani u prvom krugu, a kandidat ove liste za gradonačelnika u Klokotu Vladan Bogdanović ide u drugu krug, preliminarni su rezultati kosovske Centralne izborne komisije (CIK).

Petković: Ubedljiva pobeda pokazuje vaznost srpskog jedinstva

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je danas da je ubedljiva pobjeda Srpske liste na lokalnim izborima na KIM pokazala koliko je važno da srpski narod bude jedinstven, koliko vjeruje Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću, ali i kakav je naš odnos prema Briselskom sporazumu, odnosno formiranju ZSO.

"Kako je bila snažna i ubedljiva pobeda SL neka svi znaju da će takav biti snažan odgovor i srpskog naroda i Srpske liste ako se ne formira ZSO. Ukoliko se u novembru to pitanje ne pokrene biće snažan i ubedljiv odgovor. Srbi će izaći iz svojih institucija na severu pokrajine", rekao je Petković na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

On je istakao da je izlaznost u srpskim sredinama bila veća nego prije četiri godine što, kako je rekao, pokazuje da srpski narod vjeruje Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću i dodao da je pobjeda i ostvarena zahvaljujući punoj podršci predsjednika Aleksandra Vučića srpskom narodu i Srpskoj listi.

Petković je kazao da je pobjeda SL ostvarena u do sada najtežim okolnostima i uslovima podsjetivši da je u posljednjih mjesec dana bilo nekoliko kriza na KiM kada su jedinice ROSU naoružane do zuba upadale na sjever.

On je dodao i da bi rezultate izbora trebalo da analiziraju u međunarodnoj zajednici, posebno oni koji su podržavali premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija u, kako je rekao, akciji terora nad Srbima na sjeveru i koji su govorili kako je to bila sjajna i divna akcija.

"Neka dobro razmisle oni koji su podržavali akciju Aljbina Kurtija, jer ne samo da je srpski narod izašao i podržao Srpsku listu, Već su i Albanci kaznili Kurtija zbog njegove sulude politike koju je vodio", rekao je on.

Govoreći o rezultatima izbora on je kazao da je u svim sredinama, odnoso u 10 opština, bila znatno veća nego prije četiri godine ali i februarskih izbora.

Naveo je da je prosječna izlaznost na KiM 43 odsto I da je u odnosu na februarske parlementarne izbore manja za šest odsto, dok je u srpskim sredinama na sejveru izlaznost veća za 30 odsto u odnosu na februarske. ali i prethodne lokalne izbore, posebno u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću gdje su pobijedili kandidati Srpske liste.

Petković je iznio i detaljne rezulatate po opštinama sa srpskom većinom navodeći da je u Severnoj Mitrovici izlaznost 68,94 odsto, u Zubinom Potoku 64,66 odsto, u Leposaviću 74,87 odsto, u Zvečanu 83,92 odsto gdje je kako kaže bila najveća izlaznost i čak 40 odsto veća nego na prethopdnim lokalnim izborima.

U Gračanici je, dodao je, izlaznost bila 43,55 odsto, u Štrpcu 56,68 odsto, u Novom Brdu 60,18o odsto, u Ranilovu 54,10 odsto, u Klokotu 58, 15 i u Patežu Parteš 50,29 odsto.

Petković je ocijenio i da je Aljbin Kurti doživio debakl na jučerašnjim izborima i da njegova partija nije pobijedila ni u jednoj opštini iako je, kako kaže, širio priču da će pobijediti u svim albanskim opštinama.

Kako je rekao, u drugi krug izbora ide se u Prištini, Prizrenu, Gnjilanu, Južnoj Mitrovici.

Petković je kazao da je Kurtijeva partija izgubila u Južnoj Mitrovici sa 20 odsto razlike u odnosu na DPK koju je ranije vodio Hašim Tači.

"Nasilna i agresivna politika Kurtija doživela je debakl u samoj Južnoj Mitrovici, a to je i u simboličkom smislu debakl za Kurtija", rekao je Petković.

Kako kaže, od 38 opština na KiM u 19 su dobijeni pobjednici u prvom krugu, a ni u jednoj nije pobijedio kandidat Kurtijeve partije.

Petković je ocijenio da su jučerašnji izbori pokazali da narod na KiM, ne samo u srpskim sredinama, već i u albanskim, više ne želi propagandu koju nudi Kurti, nasilje i teror već da želi radna mjesta, vakcine, investicije.

"Kurti ništa nije imao da ponudi i zato je upadao na sever da popravi rejting", dodao je Petković.

Na pitanje o tome da Priština velika izlaznost u srpskim sredinama tumači kao maligni uticaj Beograda i predsjednika Srbije, Petković je kazao da je to izraz ljubomore iz Prištine jer, kako kaže,moraju da idu u drugi krug u najvećem broju opština i što imaju manju izlaznost u odnosu na februarske izbore, dok su u srpskim sredinama rezultati potpuno suprotni.

Na pitanje šta se može očekivati od Kurtija, Petković je kazao da je Kurti nepredvidiv i da se ne drži nikakvih obećanja i sporazuma.

''Sad će verovatno da se pozabavi sopstvenim jadom i debaklom koji je doževeli na izborima. Zato se zatvorio u izborni štab i ne daje izjave jer nema šta da kaže'', naveo je Petković.

Komentarišući navode da su građani u srpskim sredinama bili pod pritiskom da glasaju za SL Petković kazao da je to čist narativ Prištine i upitao ko može da izvrši pritisak na 90 odsto srpskog naroda koji glasa za SL.

''Glasaju za SL jer je to glas za državu Srbiju, za investicije koje daje Beograd, a ne daje Priština, za nova radna mesta. Mi vodimo računa o nascem narodu na KiM I nastavićemo da ulažemo I pomažemo'', rekao je Petković.

Na pitanje da li su, s obziorm na debakl Kurtijeve partije na izborima, DPK ili Alijansa za Beograd bolji partneri od Samoopredjeljenja, Petković je kazao da, bez ozbiora na međusobna prepucavanja, sve albanske političke partije isto misle kada je riječ o Srbima na KiM, Srbiji i Aleksandru Vučiću I da su ujedinjeni kada treba da se napadne srpski narod, dijalog, sporazumi, Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije