Ex -Yu

Petorici policajaca određen pritvor

Petorici policajaca određen pritvor
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL | Petorici policajaca određen pritvor

ZAGREB - Županijski sud u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor petorici policajaca, dvojica su osumnjičena da su lagala o upotrebi oružja i o tome da su ih dileri pokušali pregaziti automobilom, a trojici njihovih šefova se stavlja na teret da su ih pokušali zaštiti od krivičnog progona.

Pritvor je određen trojici rukovodilaca sisačko-moslavačke policijske uprave i dvojici policajaca, i to zbog opasnosti da će da utiču na svjedoke.

Hrvatski mediji navode da je riječ o policajcima Igoru K. i Igoru P, načelniku Sektora kriminalističke policije Igoru Pasanecu, šefu Službe za javni red i bezbjednost Marijanu Brnadu i zamjeniku načelnika Policijske uprave Nikici Batinoviću.

Dvojica policajaca su 8. novembra, postavili zasjedu želeći presresti primopredaju veće količine marihuane. Kada su vidjeli policiju kupci su počeli bježati automobilom, a policijski dvojac je, nakon što su iz službenih pištolja ispucali ukupno devet metaka, prijavili da su ih kupci u dva navrata pokušali pregaziti automobilom, prenose mediji.

"Jutarnji list" je objavio da je automobil bjegunaca uskoro pronađen te da su u njemu bile torbe sa oko 23 kilograma marihuane.

Međutim, cijeli događaj je bio snimljen pa se otkrilo da vozač nije automobilom krenuo na policajce, već je pokušao pobjeći, a policajci su zapucali.

Policija je navela da je kriminalističkom istragom utvrđeno da su Igor K. i Igor P. prilikom postupanja u slučaju zloupotrebe droge upotrijebili vatreno oružje, a da su zatim podnijeli neistinit izvještaj o postupanju i lažnu krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe zbog sumnje na počinjenje teškog krivičnog djela.ž

Policija i Uskok su naveli da su trojica osumnjičenih rukovodilaca sisačke policije vidjeli video-snimak iz čijeg su sadržaja zaključili da ne postoji sumnja da je riječ o pokušaju ubistva, već da su policajci podnijeli lažni izvještaj i prijavu.

Zbog toga su šefovi preduzeli radnje kako bi Igora K. i Igora P. zaštitili od krivičnog progona, dodaju policije i tužiteljstvo.

Tako je Pasanec podnio izvještaj u kojem je naveo da su Igor K. i Igor P. zakonito i opravdano upotrijebili vatreno oružje, a Brnad ga je dostavio načelniku Policijske uprave, nakon čega je njegov zamjenik Batinović potpisao odluku u kojoj je upotrebu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i opravdanom.

Protiv petorice policajaca podnesena je i krivična prijava Uskoku zbog sumnje da su zloupotrijebili položaja i ovlaštenja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije