Ex -Yu

Petoro u igri za Vučićevog nasljednika na čelu SNS-a

Petoro u igri za Vučićevog nasljednika na čelu SNS-a
Foto: Ilustracija | Petoro u igri za Vučićevog nasljednika na čelu SNS-a

BEOGRAD - Petoro visokih funkcionera SNS nalazi se u uskom krugu onih koji bi mogli da zamijene Aleksandra Vučića na čelu stranke, pišu "Večernje novosti".

Kako je Vučić najavio, početkom 2019. će se povući sa čela partije.

Iako je dotad ostalo još dosta vremena, već se spekuliše o mogućem nasljedniku, a prema informacijama "Večernjih novosti" trenutno su u igri - Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Miloš Vučević, Marko Đurić i Jorgovanka Tabaković.

Vučić je nedavno rekao da će, ubrzo nakon što SNS bude obilježio desetogodišnjicu postojanja, napustiti predsjedničku funkciju u stranci, i na kongersu planiranom za januar 2019. predložiti nasljednika. Kazao je da će to biti "osoba koja iznad svega voli svoju zemlju, neće je sramotiti i koja će i dalje pobjeđivati na izborima" i dodao da očekuje da će njegov prijedlog tada dobiti većinu glasova na kongresu.

Kao neko ko bi mogao da bude Vučićev prvi pik, u političkim krugovima sve češće se pominje Selaković, koji je trenutno na fukciji generalnog sekretara predsjednika Republike. Lider SNS je već nekoliko puta govorio o tome koliko cijeni Selakovića, a da je spreman da se osloni na njega svjedoči i to što ga je izabrao za najbližeg saradnika u predsjedništvu, navodi list.

Visoko se "kotira" i ministar policije i potpredsjednik Vlade Nebojša Stefanović, koji se pokazao kao jedan od Vučićevih najodanijih saradnika u proteklom periodu. Osim toga što obavlja važne državne funkcije, u prilog mu ide i to što već vodi beogradske naprednjake, najveći i jedan od najznačajnijih partijskih odbora koji po broju članova prevazilazi mnoge stranke, pišu "Novosti".

Gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću upravo su prepoznatljivost i snažna podrška koje ima u Vojvodini jedna od najjačih preporuka. On je trenutno potpredsjednik SNS, a bio je i u najužem izboru za poziciju premijera, što govori o tome koliko ga Vučić cijeni, dodaje se.

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, kao i Selaković, uz SNS je od samog osnivanja a od prošle godine je i potpredsjednik stranke. Uživa veliko Vučićevo povjerenje, posebno zato što je kao šef Kancelarije prihvatio "vruć krompir" i jednu od najzahtjevnijih dužnosti, ističe list.

Bez šansi nije ni Jorgovanka Tabaković, koja je zbog pozicije guvernera NBS, zamrzla svoje funkcije u stranci. U prilog joj ide to što dolazi iz ekonomske sfere, a kao guvernerka uspjela je da sačuva stabilnost dinara. Vučić i ona su politički saborci gotovo četvrt vijeka, još iz vremena početaka SRS, zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije